На Чортківщині можуть запровадити жорсткі карантинні заходи

Серйозна халепа сталася у селі Білій Чортківського району минулого тижня. На території держпідприємства «Чортківський лісгосп» загинуло 11 диких свиней. У фахівців є підстави вважати, що скосила тварин африканська чума.

На початку робочого тижня лісник ДП «Чортківський лісгосп» Михайло Демкович повідомив районні служби про загибель диких свиней. Спочатку спустили дух чотири особини, згодом – ще сім. Розтин встановив, що загиблі тварини перебувають у стані розпаду, тому не підлягали подальшому дослідженню. Трупи закопали, місце утилізації продезінфікували.
У кількох вепрів був відібраний біоматеріал для лабораторної діагностики і визначення причини загибелі тварин. Така діагностика проводиться лише у Державному НДІ з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи у Києві, повідомив сайт РДА.

- Будь-яка загибель свиней підозрюється як африканська чума, - зазначив начальник відділу протиепізоотичного забезпечення Головного управління ветеринарної медицини в Тернопільській області Володимир Марків.

Результати київської експертизи будуть на початку цього робочого тижня. Якщо підозра на африканську чуму підтвердиться, у Білій та частині району запровадять  жорсткі карантинні заходи.

Ветеринарна служба Чортківського району вже зараз висунула вимогу перевести всі сільськогосподарські господарства у режим закритого типу.

Як ідеться у Вікіпедії, ефективних засобів профілактики африканської чуми свиней на даний час не знайдено, лікувати тварин заборонено. У випадку виявлення вогнища інфекції практикується поголівне знищення свиней безкровним методом, а також ліквідація всіх тварин у радіусі 20 кілометрів від нього. Хворих свиней, та тих, які контактували з хворими тваринами, забивають. Трупи свиней спалюють.

В господарстві, в якому виявлено африканську чуму, запроваджують карантин. Всіх тварин забивають.

Трупи, залишки кормів, допоміжний малоцінний реманент спалюють. Попіл змішують з вапном і закопують. Приміщення та територію ферм дезинфікують гарячим 3% розчином їдкого натру, 2 % розчином формальдегіду.

Карантин знімають через 6 місяців після останнього зафіксованого випадку загибелі тварин, а розводити свиней на даній території дозволяється не раніш, ніж через рік після відміни карантину.

Вибір читачів за тиждень

Відео