У чому відмінність вуличної торгівлі у Львові і Тернополі?

Келих пива за 40 гривень, кілька грамів морозива за 25… Чи добре львів’янам від того, що їхнє місто – великий туристичний центр? Львів архітектурний нині поступово розчиняється у Львові вулично-торговому.

Як і личить кандидату перед виборами, нинішній міський голова міста Лева не гребував обіцянками зберегти обличчя Львова привабливим для туристів. Однак вибори минули, і обіцянки, які не приносили доходу, були успішно забуті. Поступово обличчя Львова заросло торговцями, а пішохідні частини звузилися через нашестя літніх терас.

Після численних скарг мешканців депутати Львівської міської ради вирішили приструнити принаймні базар на вулицях міста. Елементи благоустрою мали передати в короткострокову оренду, але мер Садовий наклав вето на рішення депутатів. Згодом він навіть подав до суду. Коли в суді головуючий і відповідачі взялися допитувати адвокатів Садового, про яку шкоду йде мова, ті не змогли нічого толком відповісти. Тож суд відхилив клопотання. Натомість громадські активісти і частина депутатського корпусу самотужки відшукала пояснення причин вето Андрія Садового. З’ясувалося, що правдами-неправдами гроші від торгового хаосу йдуть у кишені корумпованих чиновників мерії, бо влада не прописала чіткої процедури надання в оренду елементу конструктивного благоустрою. Тобто прозорого механізму, як отримати дозвіл і торгувати на вулицях, у Львові ніхто не розробляв. Не кажучи вже про те, що варто було б навіть таку легалізовану торгівлю якось оптимізувати, щоб і львів’янам було добре, і продавці мали виручку. Тож мерії фінансово вигідно закривати очі на несанкціоновану і хаотичну “базарщину” в місті.

Не подіяли на команду Садового і звернення депутатів від імені мешканців окремих районів Львова. Городяни просили міського голову ліквідувати самовільно захоплені території на пішохідних алеях, які масово з’являються влітку. Однак і ці звернення влада проігнорувала.

Мовчать і епідеміологи. Поодинокі виступи фахівців про небезпеку продуктів, які продавці розкладають біля проїжджих частин, у непристосованих місцях, часто без належних документів не роблять “погоди” в мерії. Тож віз і нині там.

Туристи, котрі часто навідують до Львова, все частіше у постах в соцмережах чи блогах звертають увагу на захаращування історичної атмосфери міста Лева.

На відміну від Львова, у Тернополі вуличну торгівлю побороли. Так, нещодавно в місті почав діяти комунальний ринок, де облаштували зручні умови для продавців. Таким чином, люди, які привозять продукцію з села і більші торгові точки можуть працювати зручних умовах.

На цьому ринку обладнано приміщення для торгівлі м’ясо-молочними продуктами, ветеринарна лабораторія, працівники якої перевіряють якість пропонованої продукції, споруджено складські приміщення для належного зберігання товарів, підведені комунікації. Також облаштована автостоянка.

На комунальному ринку діє також система зрошення і вентиляції, таким чином, навіть у спеку тут приємно і продавати, і купувати. І що найважливіше, тернополяни можуть зручно перечуватись на вулиці Шептицького, де роками був тернопільський шанхай. Зараз же на Шептицького – вільно і просторо і для тернополян, і для гостей міста, і для автомобілістів.

Джерело: ternopil.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео