В українців попереду – важка осінь

Головним завданням у НБУ у сфері монетарної політики є збереження цінової стабільності, зокрема, зменшення інфляції, заявив на брифінгу в Національному банку України заступник глави НБУ Дмитро Сологуб.

“В останні місяці ми бачимо, що інфляційний тиск вщухає, але зрозуміло, що країна не може жити з інфляцією 50-60% і потрібні жорсткі заходи, щоб привести ситуацію в порядок. Ми неухильно рухаємося до інфляційного таргетування і гнучкості обмінного курсу”, – сказав він. На думку заступника голови НБУ, до повного відновлення фінансової системи України ще далеко. “З одного боку, висока інфляція, з іншого боку – важка економічна ситуація, серйозний спад виробництва. Найближчим часом ми будемо оцінювати баланс цих ризиків”, – сказав Сологуб. У перспективі наступних декількох місяців ситуація залишиться непростою і з точки зору економіки, і враховуючи психологічні чинники.

“Осінь вважається важким часом на валютному ринку”, – заявив Дмитро Сологуб. При цьому навіть у разі позитивних тенденцій на ринку зниження цін йде набагато більш повільними темпами, ніж підвищення.

Нагадаємо, експерти прогнозують до осені підвищення цін. Так, за словами виконавчого директора Міжнародного Фонду Блейзера Олега Устенка, новий виток інфляції підстебнуть платіжки з підвищеними тарифами на тепло, а також зростання вартості продуктів харчування. За результатами року експерти прогнозують рівень інфляції близько 50%. Це стане рекордом для України. Попередній рекорд, за даними Держслужби статистики, був зафіксований в 1996 році – 39,7%.

Джерело: patrioty.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео