Життя в селі в умовах карантину

Три тижні Киселівка Менського району живе без свиней. Через африканську чуму їх вилучили ветеринари, спалили. Хто з киселівців «не проспав» — тихцем зарізав сам. Ходять плітки, як не встигали різати, ховали «п’ятачків» у погреби, вивозили та прив’язували в лісі. Нині проїзд до лісу у напрямку Корюківки перегороджений зваленим деревом. Хоча мотоциклом та велосипедом місцеві примудряються проскочити. Бідкаються: «То війна, то чума. За що нас Бог карає?»

У Киселівці африканську чуму свиней виявили 9 липня. Сім голів вилучили і спалили, знищили 120 кілограмів свинини. Про біду дізналися після дзвінка 74-річної Марії Тосенко до менських ветеринарів. Свині її сина Олександра Салюка (а він тримав чимало: вісім дорослих, 36 малих), почали хворіти: не їли, температурили. Олександр став їх різати. Марія Юхимівна у телефонній розмові з черговим ветеринарної служби перепитала, чи можна їсти таку свіжину? Наступного дня у хворих свинок Салюка та поросятка Тосенків взяли аналізи. Страшний діагноз підтвердився.
Селом почали ходити три робочі групи (у складі ветеринарів, МНСників, депутатів сільської ради та міліції), які вилучали з господарства киселівців свиней.
Родині Тосенків, котрі звернулися до ветеринарів, досі телефонують з погрозами.
— Учора задзвонив телефон, — говорить Марія Тосенко. — Підняла слухавку. Ніхто не відповів, тільки «рох-рох», як свиня, на тому кінці дроту. Ми вже не звертаємо уваги.
І кулею в лоб грозили, і що палити будуть, і чоловіка пид...сом назвали.

— Чого нас винять? — не розуміє Борис Тосенко — Ми також постраждали. Тільки запитали, чи можна їсти м’ясо.
— Олександр ростив свиней на продаж, думав сина вчити, а тепер нема за що, — зітхає Марія Юхимівна. — Буде хлопець після школи дома, до самої армії. Лишилося в них тільки чотири корови. Так і молоко не приймають.
— Чим можна замінити свинину?
— Бройлерів чи качок ще купити — поростуть до зими,— впевнена пенсіонерка. — До нас он онука Алінка приїхала.
Мо, курчат виростить. Качки дохнуть, як тільки почнуть пір’ям обростати. У мене два роки так було, більше заводити не хочу. А от 40-кілограмове поросятко, яке захворіло, дуже жаль. Воно таке розумне було.
Прийдеш їсти давати — покладе голову на ноги, не хоче, щоб ти йшла від нього. Вірне.
Пропало 90 бройлерів.Не живуть і гуси, і кролі
76-річна Валентина Радченко встигла порізати двох дорослих свиней, вилучили тільки 20-кілограмове поросятко.
— Як почали свині у Салюка боліти, я кажу на свого діда: «Давай швидше своїх заріжемо». Устигли. Оце погано, що диких кабанів розвелося багато! Свиноматка двічі на рік народжує. А вони ж такий збиток роблять! Я цього року не ходила за ягодами до лісу. А ті, хто ходив, казали, що дохлих кабанів по лісу повно валяється. Мені здається, якби вибили диких свиней, такої біди не було б.


Що заводити замість «п’ятачків», Валентина Василівна не знає.
— Минулого року гуси пропадали. Цього року бройлери дохли. Уже були такі, до трьох кілограмів. Нічого виростити не можна, ні в городі без порскання, ні животини без щеплення. Люди й кролів тримають — також боліють і мруть. Ото тільки коти та собаки живучі. В’єтнамського кабанчика не заведеш. Він також чуми боїться. Та й ми з дідом в’єтнамців не признаємо. Хоч і м’ясо більш м’яке. Ростуть малі. Як заріжеш свиняку «полтавської» породи або «білу українську» — три центнери сала-м'яса. Ми гусей тримаємо. На болото чоловік ганяє. Відведе далеко-далеко, мо з кілометр. Не встиг повернутися, і вони додому чимчикують.
«Як сала захочеться, купую»
А от 64-річна Тамара Макуха знає, чим свинину заміняти. Тримає багато птиці.

— Слава Богу, у мене свиней не було! — радіє Тамара Миколаївна. — Уже років дванадцять поросят не тримаю. Господар помер, діти порозходилися. Самій і фізично нелегко, і матеріально. Замість свиней тримаю бройлерів, качки десь на копанці плюхкаються, та звичайних курок сорок штук, курчата. Як сала захочеться, купую. Скільки мені там самій треба! Поїду на базар, пару кілограмів куплю, і на два місяці вистачає.
41-річний Володимир Єременко переконаний, що свинина незамінна:
— Свинину можна замінити тільки свинячим салом. Як узбек без баранини, так українець без свинини.
Начальник Менського районного управління ветеринарної медицини Олександр Белашко радить господарям:
— Як тільки помітили у свині ознаки хвороби, одразу звертайтеся до ветеринарів.
Замість свині — мулард
В Охрамієвичах Корюківського району першими в області пережили африканську чуму свиней. Минув майже рік.
— Нині свиней повно, хвала Богу, не хворіють, — розповідає ветеринар Петро Щербатий. — Щоб убезпечити себе, люди перед дверима хлівів стелять килимки, поливають їх дезроз-чином. Його беруть у мене. Килимки для того, щоб, як заходиш у хлів, — витер взуття і не заніс на підошвах заразу. Бо диких кабанів у нашому краї багато, з лісу можна принести болячку.
— Що тримати замість свиней?
— Будь-яку птицю: бройлери, гуси, кури. Індиків на Чернігівщині тримають мало, їдять вони багато, а вихід м’яса невеликий. Зараз стали популярними бройлерні качки породи «мулард», світлі з темною плямкою на голові. Я й собі таких завів. Виростають за три місяці, крупні, як індики чи гуси, м’ясисті. А догляд за ними, як за звичайними качками.
Через карантин не приймають молоко
16 липня у селі Фаївка Новгород-Сіверського району виявили хворих на африканську чуму свиней. Вісім хворих особин знайшли у дворищі Валентини Кулаги. Жінка звернулася до ветеринарів, коли у и «п'ятачків» піднялася температура, пропав апетит.
МНСники та ветеринари здійснили у Фаївці подвірний обхід. Вилучили 41 свиню, умертвили та спалили.
— За станом на 1 січня цього року, у 87 домогосподарствах села було 91 порося, — говорить Ганна Дацько, секретар Ларинівської сільської ради (Фаївка належить сюди, між селами — сім кілометрів). — Люди дуже розстроїлися. Свиней немає, молоко через карантин не приймають, бо машина за ним не їде: всі вЧзди перекопані.
Місцеві підозрюють, що чума прийшла від диких кабанів. Кукурудзи багато, а ті в ній тільки й порпаються.
Джерело: «ВісникЧ»

Від редакції. Недавно про появу африканської чуми заговорили у Білій Чортківського району. Там загинули дикі кабани, офіційно повідомлено про смерть 11 особин. Проведене у Києві дослідження не підтвердило страшної хвороби у вепрів. Нам кажуть: дикі свині загинули від отруєння, але якого – не деталізують. 

Тим часом у Козівському районі відбулася зустріч, на якій директор Управління ветеринарної медицини в районі  Й.Бобко поінформував голів сільських, селищних рад про те, що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней (АЧС). Він, зкорема, сказав, що: 

1. АЧС не становить небезпеки для людини.

2. Людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести заразу на іншу територію, де є сприйнятливі тварини.

3.Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом (наприклад: в копченій шинці - до 5 місяців).

 

Вибір читачів за тиждень

Відео