Тернопільські чиновники допомагатимуть протидіяти корупції

В області стартує проект «Громадський контроль за використанням бюджетних коштів - пріоритет у боротьбі з корупцією». Фінансуванням ініціативи займатиметься Фонд сприяння демократії Посольства США в Україні в рамках грантового конкурсу «Боротися з корупцією, будувати прозорість!». Проект триватиме 10 місяців.

Про це повідомили на прес-конференції в ОДА, на якій були присутні виконувач обов’язків керівника апарату Тернопільської ОДА Віктор Шумада, голова Громадської ради при Тернопільській ОДА, голова ТОГО «Спілка власників землі» Лариса Римар, співкоординатор громадської ініціативи «Громадяни проти корупції», експерт проекту Василь Тарас, юрист проекту Ольга Мазаєва, член Правління  Громадської ради, голова ТОГО «Захист прав споживачів» Володимир Воронін, член Правління  Громадської ради, голова Громадської спілки «Рада бізнесу Тернопілля» Віталій Сороколіт.

Проект спрямований на виявлення слабких місць у розподілі місцевого бюджету та активізацію громади у протидії корупції.

«Ми вирішили зібрати всі наявні в області ініціативи по боротьбі з корупцією і наголошую, що ця ініціатива не пов’язана ні з виборами, ні з політикою, ні з жодними персоналіями, - зазначила Лариса Римар. - Це суто громадський проект».

«Корупція в Україні – категорія насамперед моральна, а не кримінальна. Пригадую опитування десятирічної давності, за результатом якого близько 80 % українців давали або брали хабар. Є всі підстави вважати, що це норма, коли ти замість того, щоби законно досягти чогось довшим шляхом, несеш шоколадку чи щось міцніше, аби вирішити питання. В результаті це привело до того, що ми маємо. Корупція поїдає не лише економіку, але й всіх нас», - вважає експерт проекту Василь Тарас.

Чи не основним завданням проекту є навчити громаду Тернополя моніторити використання бюджетних коштів в області. Вже сьогодні на сайті ОДА можна ознайомитися з річними планами закупівель в розділі «Державні закупівлі». Координатори проекту запевняють, що активність і зацікавленість громади такими речами зробить свій внесок в боротьбу з корупцією, адже важливо, аби чиновники, які витрачають державні кошти, знали, що їх контролюють. Тоді вони відповідальніше ставитимуться до своєї роботи.

«Люди не проти платити податки. Вони просто хочуть знати, на що вони йдуть. Платники не хочуть платити податки, які не можуть контролювати», - стверджує юрист проекту і юрист Тернопільського відділення Асоціації платників податків України Ольга Мазаєва.

Чи буде чергова ініціатива протидії корупції ефективною і наскільки, побачимо.

Соломія ШАЛАЙ.

Фото автора. 

Вибір читачів за тиждень

Відео