Прощавай, готівка, у тролейбусах!

З вересня управління транспорту, комунікацій та зв’язку Тернополя планує впровадити автоматизовану систему оплати проїзду у тролейбусах. Тернополяни платитимуть не готівкою, а спеціальною карткою, яку доведеться поповнювати.

Відомо, що перевізники на сьогодні розраховують тарифи на проїзд на око, бо просто не знають, скільки пасажирів вони перевозять. Вирішити цю проблему можна за допомогою  автоматизованої системи оплати проїзду, яку почнуть впроваджувати з тролейбусів.

У вересні в Тернопіль надійде все необхідне обладнання, включаючи мільйон електронних карток. Банківська карточка має багато ступенів захисту. Буде вона недорога, легка у поповненні. Для приїжджих передбачена одноразова картка, пільговики через соціальні служби отримають картки, які видаватимуть нульовий чек.

- Це все потрібно для обліку пасажирів, - каже начальник управління транспорту, комунікацій та зв’язку Ігор Мединський. - Перевізникам сьогодні вигідніше платити податки, аніж не знати, скільки бере собі до кишені водій.

Є, втім, небезпека, що Верховна Рада не встигне «підігнати» відповідне законодавство, адже діюче не дозволяє електронну систему оплати. Проект закону вже є на сайті ВР, його лишилось лише затвердити.

Всі кондуктори зараз проходять стажування з електронними системами. Їх поки є три, вони навчальні. «Живі» кондуктори працюватимуть ще деякий час, щоб допомогти освоїти новинку пасажирів. Потім кондукторів змінять контролери, але їх стільки не треба, тому передбачене скорочення.

- Ми мусимо розуміти, що Європа, коли роботизовувала свої підприємства, також масово скорочувала людей, але в кінці кінців всі знайшли своє місце під сонцем, а держава виграла, - зазначив Ігор Мединський.

Якщо ініціатива приживеться, то найближчим часом на  автоматизовану систему оплати проїзду переведуть і маршрутки.

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео