Черги в дитячих поліклініках – звичайна робоча обстановка

Тернополяни скаржаться на величезні черги у дитячих поліклініках. Медики парирують: навала відвідувачів – звичайне явище у липні-серпні, адже всім потрібні медичні довідки – кому у дитсадок, кому – у школу, училище чи вищий навчальний заклад.

Обійти фахівців та здати аналізи можна було й заздалегідь – довідка дійсна протягом трьох місяців. Але вже традиційно більшість згадує про її необхідність ледь не в останній момент. У підсумку лікарі перевантажені, а пацієнтам доводиться подовгу вистоювати перед кабінетами.

Батькам разом із дітьми треба спочатку потрапити до районного педіатра за направленням, а тоді з самого ранку встигнути здати усі аналізи. Чергу починають займати ще з 07.30.

- Постаралися прийти раніше,- каже тернополянка Галина, мама 6-річного Олексія. – Бо вже після 8-ої в невеличкому коридорчику збирається близько сотні пацієнтів. Медсестри працюють швидко, та з таким напливом не дуже справляються.

Великі черги і під діагностичними кабінетами. Аби усюди встигнути, позаяк у лікарів обмежені години прийому, батьки займають чергу одразу у кілька кабінетів.

- Буває, зайдеш до одного спеціаліста, вийдеш, а чергу до іншго вже прогавив. Знову чекати доводиться. Лікарі по-різному приймають, дехто робить огляд за 2-3 хвилини, хтось тримає пацієнтів і по 10-15, - ділиться враженнями тернополянин Анатолій, батько маленької Христинки.

Найбільшою проблемою зараз є задуха і спека. Жодне з поліклінічних відділень не обладнане кондиціонером. А величезне скупчення людей не робить повітря свіжим. Навпаки…

Дуже складно батькам із маленькими дітьми: вони капризують і плачуть. Люди ж не завжди готові пропустити без черги навіть немовлят.

Батьки скаржаться і на відсутність лікарів, адже серпень – пора відпусток.

Чи існує проблема і як її вирішити, ми запитали у лікаря-педіатра Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Ольги Бойко.

- Це в нас щороку перед садочками і школами так є, - сказала вона. - Усім потрібні довідки про стан здоров’я дитини. Це абсолютно робоча обстановка. Люди мали час ще з травня місяця все зробити, але відпочивають,  займаються своїми справами, і лише в останній момент згадують про поліклініку. Якби діти приходили поступово – трохи в червні, трохи в липні, то не було б і черг.

За словами пані Бойко, лікарі працюють згідно з графіком і повністю справляються з напливом людей. А головна рекомендація – не відкладати похід в поліклініку на останній день.

Тамара КОБЛИК

Вибір читачів за тиждень

Відео