Корупційне оточення Сергія Надала

Знову Тернопіль опиняється в центрі корупційного скандалу, знову в ньому фігурують близькі до Тернопільської міської ради чиновники-«свободівці». Паралельно з боротьбою з хабарниками йде інша боротьба, яка і штовхає до гучних викриттів, — вибори міського голови файного міста.

Затримання заступника міського голови Тернополя Володимира Камінського і вилучення 135 тисяч гривень з його кабінету, перевірка виділення землі міській раді Тернополя заступником голови ОДА Леонідом Бицюрою і, нарешті, ловлення «на гарячому» керівника комунального підприємства Тернопільської обласної ради «Архбудсервіс» Андрія Козака — всі прізвища і дії супутниками крутяться навколо тернопільської мерії та її очільника Сергія Надала.

За повідомленнями прокуратури Тернопільської області, Козак отримав від місцевого підприємця 30 тисяч гривень хабара за безперешкодне здійснення господарської діяльності та сприяння у подальшому виконанні робіт, які фінансувалися з бюджету. За цим фактом слідчий відділ прокуратури області почав кримінальне провадження у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.368 КК України (одержання неправомірної вигоди). Андрія Козака спіймали під час отримання суми працівники СБУ. Версія їхньої прес-служби зарясніла іншим подробицями. З'ясувалося, що депутат вимагав від місцевого підприємця 30 тисяч гривень за надання одній з будівельних компаній можливості реалізовувати вигідні контракти на виконання ремонтних робіт. Сума хабара — це «відкат» розміром 12 відсотків від суми авансового платежу.

 

Світлини з місця злочину розлетілися по тутешніх медіях зі швидкістю електричного сиґналу в мідних дротах. Однак ще швидше Козака відпустили під заставу 200 тисяч гривень. Йому заборонили спілкуватися з підприємцем-хабародавцем та деякими чиновниками Тернопільської міської ради і зобов'язали його приходити за першою вимогою на допит у прокуратуру.

Після офіційних повідомлень штаби кандидатів у мери Тернополя взялися продукувати тексти з потрібними деталями й наголосами.

«Свободівці». Тут думки розділилися за територіальним принципом. Прес-служба партії написала різко: «У зв'язку з підозрою в отриманні хабара, Тернопільська обласна організація ВО "Свобода" вимагає від працівників правоохоронних органів об'єктивного розслідування, а у разі підтвердження факту правопорушення, забезпечення найжорсткішого покарання відповідно до чинного законодавства. "Свобода" ніколи не покривала і не покриватиме хабарників». В кулуарах тернопільської журналістики з'явилася, щоправда, інформація, що перший варіант цього тексту мав бути «м'якшим», однак у Києві цієї м'якості не схвалили. Тож партія дала зрозуміти Андрієві Козаку, що відповідати — вкотре — за корупційні скандали їй набридло. Адже, за базовим міфом, руки, що тримають синьо-жовтий стяг, не крадуть. Принаймні про це не мають знати сторонні.

А тимчасом піар-команда Надала взялася захищати побратима і соратника міського голови. На світ білий з'явилися подробиці переслідування Андрія Козака режимом Януковича. Підняли архіви кількарічної давнини, де й справді на «свободівця» не позакривали кримінальні справи. Тут і сніг під дверима суду, який насипали підлеглі Козака, коли той ще керував МШЕДом (міською шляхово-експлуатаційною дільницею), і борги із зарплати працівникам МШЕДу, і незаконний вивіз землі з території нового цвинтаря на Львівській вулиці... Одне слово, відкопали все, аби бодай чимось рятувати заплямовану хабарем репутацію «свободівця».

«Заставнівці». Політики і журналісти, які за часів керівництва Романа Заставного Тернополем перебували у сфері його впливу (а хтось перебуває і нині), теж розділилися в думках та оцінках. Частина пошкодувала Андрія Козака, вважаючи його за офірного цапа у всій тій корупційній історії й у всьому переводячи стрілки на всетернопільське зло в особі Сергія Надала. Інша частина обидва прізвища зарахувала до категорії «та всі вони злодії».

Як наслідок, у редакційних та замовних публікаціях на шпальтах тернопільських видань і в інтернет-просторі вималювалося ще кілька подробиць затримання і схем оборудок та зв'язків.

Наприклад, тижневик «Номер один» описав (покликаючись на власні інсайдерські джерела) повну схему прокрутки хабара. Певний чиновник певного управління міської ради Тернополя привів директора певного приватного підприємства до високого керівництва міста, давши рекомендацію, що той може освоїти близько 300 тисяч гривень. За можливість освоєння бізнесмен мав дати 12 відсотків «відкату», 10% з яких мали піти високому керівництву, а 2% — посереднику. Цим посередником виявився Андрій Козак, який, до речі, за функціональними обов'язками як директор КП облради просто не міг мати прямого стосунку до бюджетних грошей обласного центру. За послугу йому мало перепасти 6 тисяч гривень, решту він мусив був віддати в тернопільську міську адміністрацію.

Секретар Тернопільської міської ради за часів Заставного, а нині громадський активіст Тарас Білан пояснив, як саме директор КП обласної ради Андрій Козак був пов'язаний з ТМР та Надалом. Саме Козак, нагадав він, доводив до банкрутства комунальне підприємство «Міськшляхрембуд» на догоду кишеньковій фірмі заступника Надала Владислава Стемковського «Тернопількомуналсервіс». Як наслідок, комунальне підприємство розформували, землю поділили, майно — теж, а «ринок прибирання міста» зайняла луцька фірма, яку пов'язували зі Стемковським.

До чого у справі Андрія Козака докопаються прокурори та судді — невідомо. Досвід попередніх двох «розборів польотів» з Володимиром Камінським та Леонідом Бицюрою показав: усе можна вирішити заставою або безконечними комісіями та перевірками.

Цікаво, що керівник фірми, яка давала хабар, у дружніх стосунках з керівництвом обласної адміністрації, де «свободівців», м'яко кажучи, не дуже люблять. А ще цікаво, що родичі «давальника» працюють у силових структурах: сестра — в УМВС, а шваґро — в УБОЗі. Не дивно, чому за наводом з кіл, близьких до несвободівської облдержадміністрації, Козака, близького до кіл свободівської міськадміністрації, «накривали» працівники СБУ...

Джерело: zbruc.eu

 

Вибір читачів за тиждень

Відео