Сьогодні православні святкують Медовий Спас

14 серпня за новим стилем в народі святкують Маковея, яке в церковному календарі називається днем семи мучеників Маковеїв. З цього дня розпочинається «Спасівка» - піст, який триває два тижні.

За давніми переказами, князь Володимир саме цього дня прийняв хрещення, тому у стародавньому Києві 14 серпня освячували воду в Дніпрі і називали цей Спас «Спасом на воді».

 В цей день  здійснювали походи до озер, річок, ставів, воду у них освячували. Купалися, щоб не хворіти протягом року, вважалося, що вода у цей день особлива. У церквах освячували букети із трав, квітів, обов’язково додавали мак, така традиція збереглася й до сьогодні, а ще у це свято господині готують паляниці з маком.

Сьогодні досхочу їдять мед, не дарма ж Спас Медовий, а також чистять та впорядковують криниці й джерела. За давнім звичаєм на Медовий Спас віруючі приносять у храми мед для освячення. Традиція ця пов’язана зі стародавньою настановою – перший урожай приносити Богові і лише після цього споживати самим. Другий Спас, або як його називають у народі – Яблучний, святкуватимуть 19  серпня.

Богдан  БОДЕНЧУК

Вибір читачів за тиждень

Відео