Пана Потоцького тернополяни скупали в оплесках

Вчора, 14 серпня, потягом "Червона рута" до Тернополя із Станиславова (теперішній Івано-Франківськ) завітав сам пан Потоцький. Оскільки прямого потягу до нашого міста не було, то йому довелось добиратись спочатку до Ямни, а вже потім - до нас.

Першими зустріли його креативні тернопільці з арт-галереї "Бункермуз". Хто такий пан Потоцький? Це надзвичайно цікавий і багатогранний чоловік. Оскільки він з'явився на світ у ту мить, коли зірки вилаштовувалися у сузір'я Близнюків, то одночасно вміє робити все.

Вміє прогулюватися на ровері біля пасажу Гатенбергів неподалік Вічевого майдану, розсуджувати медиків і залізничників за право володіння будівлею, що на вулиці Галицькій, купувати порося у вірменів на площі Ринок, випити доброго пива у місцевій броварні на вулиці Новгородській, диригувати оркестром з балкона філармонії на вулиці Леся Курбаса під час свята музики… Про себе пан Потоцький не любить розповідати, бо надзвичайно скромний у побуті. 

Тернопільці, які прийшли на зустріч, довідались про його пригоди від Петра Буяка, котрий останнім часом скрізь його супроводжує. Саме він розповів, що нещодавно до пана з Португалії приплив його рідний брат. Він пришвартувався до причалу на березі місцевого озера, яке раніше у Станиславові мало вихід до моря, а сьогодні розташоване в кінці вулиці Гетьмана Мазепи. А перед тим, як їхати до Тернополя, пан Потоцький вирішив добряче попаритися і пішов до лазні на вулиці Низовій... де його несподівано вкусив за вуса рак. Ну, і головне. Всі вироки біля будівлі суду на вулиці Грюнвальдській зачитує саме цей пан. В останньому вироку, до речі, йдеться про заборону правопорушникам їсти... тістечка.

Петро Буяк - художник, який вигадав образ пана Потоцького. Якби не Петро, то бачити б нам з вами станиславівського дивака, як свої вуха. Картини Буяка подорожують містами і тішать український люд.

У чому секрет успіху митця? Щойно художник стає біля своєї картини і починає говорити, пан Потоцький оживає. Просто на очах у всіх відбувається феноменальне перевтілення! Слухаєш, спостерігаєш і вже не можеш відрізнити, де сам автор, а де герой полотна. Не пам'ятаю такого вернісажу, де б художникові дякували такими гучними оплесками, як артисту на сцені. А Петра Буяка тернопільці буквально скупали в оплесках!

Взявши до рук візитівку Петра, не здивувалась, коли замість очікуваного слова "художник" прочитала "artist". Англійською це й означає - художник. При цьому він, як на мене, - артистичний художник, людина, яка досягнула неабияких успіхів у певній галузі.

Незабаром українці зможуть насолодитися анімаційними фільмами про пана Потоцького, над їх створенням зараз посилено працюють в Івано-Франківську. До слова, франківці вже випустили розкішні поштові листівки з інтригуючим заголовком "Пригоди пана Потоцького у Станиславові".  

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео