Дані тернопільських школярів отримує аферист(відео)

Громадські активісти провели розслідування, стосовно впровадження в загальноосвітніх школах Тернополя систем контролю «Smarsy». Вони виявили витік персональних даних дітей, які незаконно передаються третім особам. І одним з них є власник порнографічного сайту.

«Smarsy» - система, яка має на меті забезпечити безпеку школярів та полегшити життя батькам. ЇЇ вже встановили у 10-ти тернопільських школах.

Проте, учасники коаліції громадських організацій «Своє» провели моніторинг системи, і виявили,  що вона не така вже й безпечна. Щоденно порушуються норми Законів України «Про доступ до публічної інформації», «Про захист персональних даних» та Податкового кодексу України, а батьки тернопільських школярів про це навіть не підозрюють. Насправді, персональні дані дітей, в тому числі і місце їх перебування, отримують особи, які не мають на це жодного права.

Дуже заплутана та незрозуміла схема оплати батьками інформаційних послуг із надсилання CMC, що містять звіти про відвідування та успішність учнів. Вартість такої CMC становить 0,60 грн., а місячний пакет коштує 30 грн. з учня. Наприклад, в даних системи «Smarsy» в ЗОШ №24 ці інформаційні послуги надає фізична особа-підприємець з Києва Тетяна Нестерова. Виникає питання, на якій підставі цей підприємець надає ці послуги, адже ні школа, ні батьки з нею не укладали ніяких угод?

Єдиний документ, який отримували і підписували батьки - це була анкета, надана навчальним закладом. Батьки повинні були надати фото дитини, вказати її прізвище, ім’я та по батькові, дату народження, клас, мобільні телефони батьків. Також в анкеті містилось прохання батьків виготовити дитині електронний паспорт учня, але згода на обробку персональних даних дитини надавалась лише для навчального закладу. Батьки надавали згоду на періодичне отримання СМС від адміністрації закладу освіти, а не сторонніх осіб.

Вдалось з’ясувати, що одним із суб’єктів, який з порушеннями норм законодавства отримує дані про дітей, є підприємець Артем Іренков, який займається виготовленням електронних посвідчень для ЗОШ №9. Їх ціна завищена майже в шість разів.

При більш детальному вивченні персони Артема Іренкова експерти натрапили на велику кількість статей в мережі Інтернет, в яких описуються скандальні події 2010 року щодо встановлення турнікетів та систем контролю в школах м. Одеси.

Зокрема, у статті під назвою «Развитие садомазохистского скандала в Одессе: к делу привлекли прокуратуру» одеського інформаційного порталу «Таймер» http://timer-odessa.net/?p=63035 повідомляється про те, що той самий Іренков є директором компанії «Інтел Секьюріті Україна», яка в 2010 році встановлювала в школах Одеси системи «Безопасная школа», аналогічні «Smarsy».

 - Ви впевнені в безпеці ваших дітей?, - каже голова ТМО "Нівроку" Олександр Домбровський. - Є обґрунтовані докази того, що на ім’я Іренкова зареєстровано домен російського БДСМ (садо-мазо) інтернет сайту http://www.bd-sm.ru/.

А тепер співставимо, що у його розпорядженні знаходяться персональні данні, в тому числі фотографії,  тернопільських учнів та доступ до інформації про переміщення в режимі реального часу учнів, як мінімум, однієї із шкіл Тернополя.

Директори шкіл переконані, що у Смарсі більше переваг, ніж недоліків. Так тернополяни будуть йти в ногу з часом, а фотографії дітей нікому не знадобляться.

 


Юлія НІКІТІНА

Вибір читачів за тиждень

Відео