Збаразький замок причепурять

На реконструкцію Національного заповідника “Замки Тернопілля” з державного бюджету згідно з Постановою Кабінету Міністрів № 543 виділили 9,5 млн. грн. На основному об’єкті заповідника – Збаразькому замку планується провести реставрацію подвір’я, оздоблювальні роботи в інтер’єрі та невелике перепланування.

Замок, будівництво якого почали Єжи та Кшиштоф Збаразькі, представляв собою ренесансну споруду за типом “palazzo in fortezza” (палац у фортеці). Перлина комплексу (палац) був захищений потужною фортифікаційною системою укріплень: зовнішні та внутрішні оборонні стіни, між якими пролягав водний рів глибиною 10 м і шириною 40 м, з’єднувалися чотирма бастіонами; в’їзна вежа перегороджувала шлях до замку підйомним мостом; система підземних ходів з’єднувала фортецю з іншими оборонними об’єктами Збаража, що лежать далеко за його стінами.

До наших днів Збаразький замок зберігся у практично первозданному вигляді з незначними добудовами більш пізнього періоду (два бічних флігелі палацу, каземати). Зараз серед зелені парку, як і чотири століття тому, височіє квадратна у плані твердиня з облицюванням з тесаного каменю, яка займає площу понад 16 га, поєднана із зовнішнім світом вже стаціонарним бетонним мостом. П’ятикутні бастіони замикають кути її ескарпів протяжністю понад 90 м кожна (північно-східний пошкоджений внаслідок обвалу). А внутрішнє фортечне оздоблення складається з палацу у стилі пізнього ренесансу і казематів, що оперізують стіни з внутрішньої сторони.

Історична експозиція у відновлених інтер’єрах залів палацу і казематів нараховує понад 11 тисяч експонатів, велика частина з яких відкрита для огляду. Тут представлено великі колекції антикварних меблів, відзнак, нагород та грошових одиниць різних країн, картинну галерею. Також відкриті багаті зібрання сакрального мистецтва, зброї. Функціонують етнографічна та археологічна виставка предметів побуту та ремесел.

«Відновлення туристичної привабливості краю – одне з пріоритетних завдань для керівництва області, — наголосив Степан Барна. — Всі звернення керівництва заповідника щодо подальшого виділення коштів на реконструкцію замків також будуть мною підтримані. Національний заповідник «Замки Тернопілля» є одним із лідерів туристичної галузі області. Наше завдання — забезпечити належний стан збереження усіх об’єктів, адже це гордість Тернопільщини. У планах також проведення реконструкції Червоногородського замку, що неподалік Джуринського водоспаду».

Довідково.

Державний історико-архітектурний заповідник розташований у місті Збараж.

Створений 8 лютого 1994 року. Основними об’єктами заповідника були і залишаються комплекс Збаразького замку XVII століття, церква Преображення Господнього 1600 року, ансамбль споруд монастиря ордену отців Бернардинів, які є пам’ятками архітектури національного значення.

У 1999 році до складу заповідника увійшов Вишневецький архітектурно-ландшафтний комплекс – пам’ятка архітектури національного значення XIV-XIX століть.

У 2002 році до об’єктів додали Cкалатський замок XVII століття, а у 2008 році – ще сім замків: Теребовлянський, Микулинецький, Язловецький, у с. Підзамочок та смт. Золотий Потік, фортеці у смт. Скалі Подільській та с. Кривче.

У 2009 році, до складу Заповідника включили одинадцятий замок – Чортківський.

Тамара КОБЛИК

 

Вибір читачів за тиждень

Відео