До кінця тижня діабетики Тернопільщини будуть з інсуліном

Можливість отримати інсулін, закуплений централізовано, ще ніколи для діабетиків області не була такою близькою, як цього тижня. За словами в. о. директора департаменту охорони здоров’я ТОДА Віктора Овчарука, необхідні препарати вже придбано і з дня на день їх чекають у нашому регіоні.

Нагадаємо, кілька місяців діабетики області змушені були жити без життєво необхідних для них ліків – інсуліну. До цього часу в область він постачався централізовано, однак у 2015 році в поставці препарату виникли перебої.

- У квітні департамент провів тендерні торги із фірмами, які представляють ліки для діабетиків, у тому числі інсулінозалежних, – розповідає директор департаменту охорони здоров’я ОДА Володимир Курило. – Із 41 лота по 14 фірмах торги не відбулися, бо фірми-постачальники не задекларували цін на препарати. Однак 10 липня відбувся другий тур торгів і по цих 14 фірмах. Тож забезпечення хворих має бути на 100%. У тому числі мова йде про ліки для хворих на діабет дітей та вагітних.

Поки тендери не були проведені, в область надійшла гуманітарна допомога від постачальників, тому хворі частково були забезпечені препаратами, - зазначає Володимир Курило.

Проблема в тому, що придбати інсулін не можна було і в аптечній мережі. Ліки просто зникли з аптечних полиць. Володимир Курило зазначає, що сьогодні з фармацевтичного ринку України зникло близько 180 препаратів. Ціни на них не зареєстровані. Мова йде не лише про препарати для діабетиків. Ця проблема торкнулася й інших захворювань. Та департамент не має жодного впливу ні на роботу аптечної мережі, ні на ціноутворення.

Промінь надії з’явився у діабетиків цього тижня. Наприкінці завершення семиденки в області очікують на поставку великої партії препарату. За словами в.о. директора департаменту охорони здоров’я ТОДА Віктора Овчарука, Україна закупляла інсуліни імпортного виробництва. Так нещодавно тендери пройшли по всіх лотах. Потім відбувся процес підписання договорів. Та проблема в тому, що на доставку інсулінів необхідний час.

- Департамент зробив усе можливе. Ми підготували ряд листів та звернень у Міністерство охорони здоров’я, де окреслили складність ситуації. За нашими даними, інсулін має надійти в область до кінця тижня (21 серпня – авт.). Сподіваємось, що сторони виконають свої домовленості і хворі будуть з ліками, - каже Віктор Овчарук.

За словами посадовця, інсуліну, який має надійти в область найближчим часом, вистачить, щоб закрити це питання до кінця року.

Джерело: gazeta1.com

Вибір читачів за тиждень

Відео