Торговий комплекс біля вокзалу був передбачений у Плані стратегічного розвитку Тернополя

Наше місто має рости і вверх, і вшир, а також повинно впоратися із екологічними та іншими проблемами. Принаймні, на думку міської влади, це має точно статися вже через 10 років.

Про виконання «Плану стратегічного розвитку Тернополя до 2025 року» прозвітував перед депутатами міської ради начальник управління стратегічного розвитку Тернополя Юрій Дейнека. Деякі вказані ним дані можуть дійсно здивувати тернополян.

На Малашівецьке сміттєзвалище - 12 млн 406 тис. грн

- Стратегічна ціль №1: «Реформування житлово-комунального господарства, відповідно до Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства Тернополя на 2015-2016 роки, - каже чиновник. – З цією метою, зокрема, планується збільшити кількість ОСББ у житлових багатоквартирних будинках. За даними на 1 липня цього року таких об’єднань - уже 430. Це - 35% усього житлового фонду.

Згодом йшлося про технічне переоснащення житлово-комунального господарства, тобто капітальний ремонт покрівель, ремонт і заміну внутрішньобудинкових інженерних мереж, елементів обладнання, ремонт міжпанельних швів у висотках та інше. До речі, лише проведення робіт із першочергових заходів із рекультивації Малашівецького сміттєзвалища Зборівського району, за програмою, передбачили 12 млн 406 тис. грн. Натомість на встановлення вертикального озеленення місто уже витратило 87,59 тис. грн.

- Стратегічною метою є також підвищення екологічної та техногенної безпеки міста, відповідно до Програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства міста Тернополя на 2015-2016 роки, - додає Юрій Дейнека. – Серйозним завданням є і розвиток транспортної інфраструктури.

Тролейбусний парк оновили на 25%

Чиновник нагадав про завершення будівництва та введення в експлуатацію тролейбусної лінії вул. Корольова-Сахарова, протяжністю 1250 м. Там тепер, як відомо, працює тролейбусний маршрут №9.

- Профінансували із міського бюджету – 4 млн 988,5 тис. грн. Фактично використали: 751,9 тис. грн - на будівництво лінії Корольова-Сахарова; 302,6 тис. грн - на придбання 46 опор для лінії на вул. Корольова-Сахарова, - перелічує він. – Окрім того, 999,8 тис. грн надійшло на придбання проводу для лінії на вул. Корольова-Сахарова і  140,7 тис. грн - на освітлення лінії Корольова-Сахарова. Нагадаю, 29 тис. грн виділили на будівництво лінії на вул. Лучаківського-Тролейбусна. Ще 20 тис. грн - на будівництво лінії на вул. Протасевича-Довженка-Лесі Українки. Триває підготовка проектно-кошторисної документації.
 

Похвалився Юрій Дейнека і купленими в цьому році тролейбусами, і 14-ма катамаранами для парків міста. Так, станом на 1 липня 2015 р. оновлення тролейбусного парку становить 25%.

- Стратегічна ціль №5: «Забезпечення ефективної розбудови міста, відповідно до Генерального плану розвитку Тернополя», - нагадав начальник управління. - За січень-травень цього року будівельні організації Тернополя виконали робіт на 206,5 млн. грн, що становить 149,8% до відповідного періоду минулого року і 37,5% - до прогнозних показників. Отже, перспективи у нас є…

У депутатів виникло питання тільки щодо пункту «Будівництво торгового комплексу за адресою вул. Б. Хмельницького. Нагадаємо, йдеться про скандально відому забудову на Привокзальному майдані. Юрій Дейнека відповів, що цей торговельний центр у План Стратегічного розвитку внесли уже давно. Мовляв, будівництво ведеться. Ступінь реалізації проекту – 50%. І не у його компетенції вирішувати законна ця забудова чи ні.

Аудит влади проведуть у жовтні 2015 року

Запровадження сучасної системи управління містом – це Стратегічна ціль №6. Йдеться про постійне удосконалення системи електронного документообігу у структурних підрозділах міської ради. Юрій Дейнека також нагадав про портал «Відкрите місто», де кожен тернополянин може оперативно отримати відповідь на будь-яке запитання.

- Наглядовий аудит системи управління запланували провести у жовтні 2015 року, - додає чиновник.

Згодом йшлося про інші стратегічні цілі: досягнення європейського рівня надання медичної допомоги, розвиток міста як потужного транспортно-логістичного центру, розвиток сфери гостинності. Щодо останньої, то Юрій Дейнека згадав про реалізацію проекту «QR-код». Нагадаємо, інформаційні таблички із QR-кодами розмістили на історичних спорудах Тернополя. Окрім того, провели відповідну інформаційну кампанію у ЗМІ. До кінця 2015 року робота зі встановлення QR-кодів триватиме. 

Інвестиції наразі надійшли із 27 країн світу

Не обминув пан Дейнека і теми «Підвищення інвестиційної привабливості міста». Зокрема, участь у проектах і грантових програмах Міжнародних інвестиційних фондів і світових компаній. На думку влади, у нас в цьому напрямку є чимало перспектив.

- Ми уклали угоду між управлінням стратегічного розвитку міста і рейтинговим агентством «IBI-рейтинг» щодо рейтингування Тернополя, - каже чиновник. – І ось - 14 липня встановили рейтинг інвестиційної привабливості міста на рівні invBBB, тобто «достатня інвестиційна привабливість» і кредитний рейтинг на рівні uaBBB, тобто прогноз - «стабільний».

У місті вже працюють 90 підприємств із іноземними інвестиціями. Однак загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, внесених в економіку міста до 1 квітня 2015 року, становив 13 млн 13,5 тис. доларів США. Це аж на 5 млн 530,4 тис. дол. США менше за обсяги інвестицій на той же період минулого року. Інвестиції наразі надійшли із 27 країн світу.

На думку влади, слід підвищувати роль вищих навчальних закладів у житті міста і сприяти зростанню інноваційного потенціалу Тернополя. Власне, «файне місто» і далі позиціонують як центр національних і духовних цінностей. Утім, докладають зусиль, аби місто розвивалося як культурний центр Європи, а також центр розвитку спорту. На те і інше – грошей не шкодують. Із повним переліком витрат можна ознайомитися на офіційному сайті міської ради (Програми розвитку галузі культури міста Тернополя на 2012-2015 роки, Міської програма міжнародного співробітництва на 2012-2015 роки).

Заслухавши звіт чиновника міська рада вирішила інформацію взяти до відома.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Графіка – із матеріалів Юрія Дейнеки (План стратегічного розвитку Тернополя)

 

Динаміка чисельності населення міста (у тис. осіб)

Динаміка обсягів реалізації промислової продукції підприємствами міста (у млн грн)

Динаміка рівня безробіття у місті (у %)

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео