На Тернопільщині у повітрі перевищення вмісту формальдегіду та діоксину азоту, не виключена й радіація

Під Чорнобилем горять ліси. Шкідливі, ба – радіаційні викиди від них можуть сягнути й Тернопільщини. Про це говорять місцеві фахівці.

Запізнілі повідомлення працівників Управління Державної служби із надзвичайних ситуацій Київщини про пожежі на території лісового господарства «Чорнобильська пуща» змусили киян пригадати про дозиметри, адже звідти до столиці близько 100 км. Київські радіологи не приховували – радіоактивний попіл, у якому залишаються, зокрема, ізотопи цезію поширюється по всій країні в залежності від напрямку вітру.

- За станом атмосферного повітря на Тернопільщині стежать працівники санітарно-гігієнічного відділу Головного управління Держсанепідслужби в області. Якість повітря у нашому краї вимірюють у 55 визначених точках, а це дороги із пожвавленим рухом транспорту та відпочинкові зони, розповів начальник відділу Остап Гурський. - В основному за перевищенням запиленості виявлялися формальдегід та діоксин азоту. Такі показники зумовлені впливом автомобільного транспорту, свіжого асфальтного покриття, високими температурами, які зумовлюють випари і з існуючого асфальтного покриття доріг. Перевищення природного фону по зовнішньому гамма-випромінюванню в області не фіксується. Проте стверджувати про те, що чорнобильські пожежі ніяк не впливають на природний фон радіаційного забруднення у Тернопільській області ми не можемо.

Остап Гурський

За останніми повідомленнями пожежників Управління ДСНС Київщини, у зоні відчуження працює оперативний штаб та група спеціалістів, яку очолює заступник начальника Головного управління Петро Кісільов. Тож жителям Тернопільщини залишається сподіватися, що про радіаційну загрозу місцеві рятувальники повідомлять населення вчасно.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео