Народні прикмети вже не справджуються

Через зміни клімату України більшість народних прикмет перестали “працювати”, але залишилося кілька, які, як і раніше, залишаються актуальними. Про них під час інтерв’ю в прямому ефірі “ОБОЗ LIVE” розповів директор Гідрометцентру України Микола Кульбіда, повідомляють Патріоти України.

«Народні прикмети сьогодні не можуть “працювати” через зміну кліматичних умов, - сказав він. - Воно вже настільки помітно і відчутно, що певні закономірності, які колись могли мати місце років сто тому і були помічені нашими предками, сьогодні просто не справджуються».

У той же час Кульбіда назвав кілька прикмет, на які ще можна орієнтуватися. Мова йде про ті, що мають цілком раціональне пояснення. Так, “якщо на заході сонце заходить за хмару, це означає, що завтра буде дощ”. Це пояснюється тим, що у нас близько 70% всіх атмосферних процесів приходять із заходу.

“Але залишається ще 30%, коли прогноз може не виправдатися”, – зауважив Кульбіда.

Актуальною залишається й така прикмета: коли призахідне сонце має яскраво-червоний колір, це означає, що буде вітряна погода. Раціональне пояснення цього ефекту звучить так: “Оскільки сонце заходить на заході, а атмосферні процеси в основному приходять із заходу, це означає, що там вже спостерігається підвищена швидкість вітру, вже є погіршення прозорості атмосфери, підвищення кількості пилу в атмосфері, що і дає збільшення червоного режиму спектру”.

Раціональне пояснення має і прикмета про те, що низький політ ластівок над водою – до дощу. “Причина проста: як правило, перед дощем спочатку істотно підвищується вологість повітря, у комах набрякають крильця, вони не можуть літати високо і змушені опускатися нижче”.
 

Вибір читачів за тиждень

Відео