У державному архіві Тернопільщини – миті історії (відео)

Сьогодні у державному архіві Тернопільської області відбулось відкриття фотовиставки до Дня незалежності України. Тут можна побачити документи і минулого століття, і найновіші фотосвідчення подій на сході та у Криму.

Пам'ятні записи учасників минулорічного Майдану, малюнки дітей, присвячені цим подіям, особисті записи героїв Небесної сотні, листи  - всі ці документи наповнюють виставку. Є в експозиції також статистичні матеріали про жертв сучасної війни, копії документів останніх років. Враженнями від фотовиставки з «Тереном» поділився історик, кандидат історичних наук Олександр Петровський. 
- Пане Олександре, як оцінюєте фотовиставку?
- Такі заходи просто необхідні. Населення нашої області не завжди поінформоване про те, що і як відбувалося. Тому що по телебаченню, по радіо ми чуємо різні оцінки усіх подій. Такі фотовиставки, які зафіксували мить історії, що і як відбувалось, хто та як брав участь у подіях та у яких настроях - це все відображено у виставці. Я сьогодні пропонував, щоб такі фотовиставки зробити пересувними, щоб їх побачили учні шкіл, студенти вузів, і, де є можливість, - щоб побачило більше людей, які подивляться і зрозуміють: "Он воно як було". І навіть коли хтось побачить себе на тих фотографіях, він зрозуміє, що був учасником історичних подій. Два майдани, Помаранчева революція, участь в АТО, вклад добровольців та волонтерів - все це мить, яка згодом стане просто безцінною, історики на цій основі писатимуть правдиву історію, подій що відбувались, що дало можливість утвердити незалежність України. Такі виставки надзвичайно важливі, тим паче що вони містять архівні документи, які уже зафіксували історичну мить, які уже опрацьовуються науковцями. Все це в сукупності робить її надзвичайно цінною.
 

- Кого варто залучати до фотовиставок?
- Основна аудиторія - це всі категорії наших громадяни, щоб вони розуміли, що все, що відбувається сьогодні, є наслідком того, що було вчора, і є підставою, що буде завтра. І тоді вони самі зрозуміють, що їм треба сьогодні брати участь у тому, що відбувається в державі. Тому сказати, що це тільки для науковців розраховано - це сказати дуже вузько, тому що науковці, які працюють в архіві, вони і без фотовиставки побачать фотографії, а решта населення – студенти, учні - це та основна аудиторія, яка повинна спожити цю інформацію.
- Чи присутня об'єктивність на фотовиставці?
- Звичайно, фотооб'єктив, незалежно від партійного кольору, відображає те, що відбувається в конкретний момент, хто кричить "Слава" чи "Ганьба!", хто ховається за чиїсь спини чи хтось когось провокує. Фотооб'єктив це все засвідчує, окрім того, документи, які до того докладаються, дають можливість зрозуміти сутність цих подій, тому я вважаю, що об'єктивність 100%. Єдине тільки, щоб були правдиві підписи під ними. Ми бачимо, що гасло цієї фотовиставки "Незалежність нашої держави" вона виборюється кожного року. 
- Як історик, споглядаючи у минуле і дивлячись у майбутнє, які події прогнозуєте для України надалі?
- Я оптиміст, я бажаю нашій державі і нашому народові подальшого поступу на шляху приєднання до європейської спільноти, я вважаю, що переживши ті важкі часи, які ми маємо на сході України в ситуації з Кримом, ми як народ вийдемо з гідністю з цих ситуацій. І ті прогнози, які будують сьогодні оптимістично налаштовані люди, я їх підтримую, що Україна буде суверенною, вона буде розвиватись на шляху правової держави, і це дасть можливість людям жити в гідних умовах. І тоді не буде того бажання виїхати з-за кордон чи втекти від наших важких реалій, а буде патріотизм, який будується на усвідомлені своєї історичній причетності до нації, до державного будівництва і до того що "Я в цьому краї живу, я є частиною цього краю".


Оксана СЛОБОДЯН

Вибір читачів за тиждень

Відео