Автанділу Берідзе у Тернополі подарували вишиванку

Офіційна делегація з Грузії на чолі з головою Верховної Ради Автономної Республіки Аджарія Автанділом Берідзе перебуває у Тернополі. Наші друзі приїхали, аби разом із українцями відзначити День Незалежності, а також черговий раз переконати обласну владу Тернопілля у тому, що аджарці готові до співпраці з нашим краєм у різних галузях.

Причому підтримкою тернополян, які брали участь у бойових діях на сході, угода не завершиться. Адже Тернопільщина цікавить Аджарію також як економічний партнер.

На честь візиту високих гостей біля будівлі обласної ради на флагштоку поруч із жовто-блакитним і чорно-червоним стягами вивішали прапор Грузії.

Угода з аджарцями не є декларативною

Сьогодні, 24 серпня, із Автанділом Берідзе і чотирма представниками парламенту Аджарії зустрілися голови тернопільських обласної ради і держадміністрації - Василь Хомінець і Степан Барна. Перемовини відбувалися у дружній атмосфері і за присутності місцевих журналістів.

- Реабілітація вояків і оздоровлення дітей бійців АТО – лише початок нашої співпраці, - висловив сподівання Василь Хомінець. – Справжні друзі пізнаються у біді. Я дуже радий, що угода між Тернопільською облрадою і Верховною Радою Автономної Республіки Аджарія не є просто декларативною. Ми сподіваємося, що надалі налагодять контакти між собою наші підприємці, лікарі, освітяни…

Підтримав колегу Степан Барна. Він попросив Автанділа Берідзе передати запрошення керівникові уряду Аджарії. Його також будуть раді бачити на Тернопільщині. Окрім того, варто налагоджувати контакти не лише між представницькими гілками влади, а й між виконавчими.

- Дякую за тих громадян Грузії, які разом з нами стояли на Майдані, а тепер воюють на сході України, - каже Степан Барна. – Для мене Грузія – не просто країна, це наче друга батьківщина. Свого часу я побував у Горі, коли місто перебувало під російською окупацією. Саме тоді вперше побачив, як виглядають вирви від касетних бомб. Ми обрали європейський вектор розвитку і це нас об’єднує…

Покажуть «родзинку» Тернопілля – Заліщики

Автанділ Берідзе вибачився, що змушений говорити російською і пообіцяв незабаром вивчити українську, адже співпрацю з Україною Аджарія планує нарощувати. Жартома він запросив місцевих журналістів приїхати у Грузію і допомогти збирати мандарини.

- Грузія – маленька країна, - сказав пан Берідзе. – Але у нас є велике серце і повага до українського народу. Ми любимо своїх сусідів, хоч і не маємо з ними поки що спільних сухопутних кордонів. Але нас єднає одне море!

Гість нагадав, що п’ята частина території Грузії уже понад 20 років перебуває під окупацією, тож грузини дуже добре розуміють проблеми українців. До того ж, і ворог у нас наразі один – Росія з її імперськими замашками.

- Все у вас є, слава Богу, потрібен лише мир! А для цього треба забезпечити територіальну цілісність держави, - додав гість.

Автанділ Берідзе надзвичайно втішився, коли отримав у подарунок від Василя Хомінця вишиванку. Зізнався, що то була його давня мрія, але він ніяк не міг знайти сорочку відповідного розміру. 

- Між нами може бути багаторівнева співпраця, - розповідає він. – Нас дуже цікавить досвід ваших аграріїв, адже у вас дуже добре розвинене сільське господарство. Крім того, нам є чим із вами ділитися у галузі медицини, освіти, культури, спорту.

Додамо, що для гостей готують цікаву екскурсійну програму. Якщо минулого разу аджарці відвідали Кременець, то тепер їм покажуть іншу «родзинку» Тернопілля – Заліщики. Планується також візит на кілька місцевих підприємств, зокрема, микулинецький «Бровар» і на завод «Ватра-Шредер».

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео