Мобілізація оголила проблеми: саботаж, хабарі, недосконалість законів

Двох працівників військкоматів спіймали на хабарах цього літа, розповів військовий прокурор Тернопільського гарнізону Західного регіону України Андрій Война. Перший зловмисник уже вислухав вирок суду, щодо іншого тривають слідчі дії.

Мобілізація в Україні і на Тернопіллі зокрема викрила й інші серйозні проблеми, про які раніше ніхто не здогадувався. Навіть у нашому патріотичному краї прокурори мали справу із саботажем і відвертим зривом призову.

Хабарника можуть випустити під заставу 97 тисяч 440 грн

- Нагадаю, перший випадок трапився в червні, - каже Андрій Война. – Йдеться про Гуменного, водія райвійськкомату. Як він сам пояснив, гроші взяв, аби вплинути на військового комісара. Під час слідства це не підтвердилося. Тому статтю обвинувачення змінили. Військовий частково визнав свою вину і отримав два роки позбавлення волі. Із таким вироком чоловік не згоден, готує апеляцію.

Іншого хабарника спіймали нещодавно. До затримання залучали працівників СБУ. Військовий начебто вимагав 6 тисяч гривень.

- Винним виявився капітан Сокіл, старший офіцер відділення обліку і бронювання сержантів запасу обласного комісаріату, - продовжує прокурор. - Чоловік отримав гроші від знайомого, обіцяючи посприяти йому уникнути призову. Капітана відсторонили від займаної посади, тримають під вартою, але можуть випустити під заставу у 80 мінімальних зарплат, тобто 97 тисяч 440 грн.

Капітан Сокіл визнав свою вину лише частково. Слідчі незабаром з’ясують усі обставини злочину.

Андрій Война зізнався: більшість випадків вимагання хабарів є невідомими слідству. Люди стараються про таке не повідомляти, і в цьому є серйозний негатив.

Судилися з обленерго за «Урал» для армії

Військова прокуратура розбирається і в інших справах, спричинених порушенням закону під час мобілізації. Так, прокуратура Бучацького району скерувала до суду обвинувальні акти стосовно двох голів сільських рад, яких звинувачують у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ і службовому підробленні.

- Правоохоронці встановили, що голови сільрад фактично зривали мобілізацію, повідомляючи військовозобов'язаним і їхнім родичам про прибуття працівників комісаріату, які мали вручати повістки, - каже прокурор. – Я згоден з обласним комісаром, який вважає, що місцева влада вже думає про майбутні вибори, і тому не хоче псувати стосунки з населенням. Однак йдеться про порушення закону.

Сільські голови також надали працівникам комісаріату неправдиві довідки про місцеперебування військовозобов'язаних місцевих жителів, які нібито поїхали на сезонні роботи, а насправді були вдома. Службовцям за скоєне тепер загрожує від 5 до 8 років тюрми, адже йдеться про відвертий саботаж, додав прокурор.

- Також є кілька справ щодо підприємств, які не надавали техніку для армії, - продовжує Андрій Война. – Наприклад, ми судилися з обленерго – там відмовилися надати «Урал» для армії. Справу ми виграли.

Причини такого роду порушень прокурор вбачає і в недосконалому українському законодавстві. Коли писали більшість мобілізаційних норм, підприємства були державними, а тепер вони здебільшого чиясь приватна власність. Отже, потрібні нові підзаконні акти, інакше такі справи повторюватимуться.

Те саме стосується покарання роботодавців, які звільняють мобілізованих, хоча закон передбачає збереження за ними робочих місць на час служби в армії.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео