Тернопільському гарнізону бракує «губи»

Різних злочинів у місцевому військовому гарнізоні, порівняно з показниками минулого року, зафіксували у вісім разів більше. Прокурор Тернопільського гарнізону Західного регіону Андрій Война пов’язує це зі збільшенням кількості військових. Однак є й інші причини таких проблем.

- Сам бачив ганебне явище, коли людина у військовій формі у непритомному стані лежить у громадському місці, - зауважив прокурор. - Проте відповідальність за розпивання алкогольних напоїв для військового передбачена лише під час виконання обов’язків і на території військової частини. Якщо ж людина у формі вживає спиртне у громадських місцях, то це прерогатива органів військової служби правопорядку. Ми їх інформуємо. Також є у нас на території КТЗ - кімната тимчасового затримання. У ній можливе затримання лише до трьох діб.

Є вже 31 протокол про різні порушення і непокору командирові. Кожен п’ятий випадок порушення закону військовими закінчився кримінальною відповідальністю, похвалився військовий прокурор. Проте однією із досі невирішених проблем є пияцтво.

– Я уже ставив питання перед керівництвом про створення на території Тернопільської області гауптвахти, - каже Андрій Война. – У нашій артилерійській 44-ій бригаді служить близько трьох тисяч осіб, а є ще Бродівський і Золочівський гарнізони. Є багато порушень, за які військові повинні відповідати. За вироком судів порушників раніше спрямовували до Дніпропетровська і Києва, де є гауптвахти, а тепер їх створили також у в Львові і Рівному.

До речі, раніше Андрій Война працював на Одещині. Там навіть штат військової прокуратури у 6 разів більший, ніж на Тернопільщині, куди офіцер потрапив за плановою ротацією керівних кадрів. Тому чимало речей у нашому краї і на частині Львівщини, яка теж перебуває під його юрисдикцією, військового прокурора дивують. Зрештою, прокуратура Тернопільського гарнізону Західного регіону – наймолодша в країні. Її створили лише 23 роки тому. У підпорядкуванні Андрія Войни – лише 10 підлеглих.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео