Через Тайну будують новий міст (фото)

Багато років міст у селі Личківці Гусятинського району був у аварійному стані. Місцевим жителям і транзитним пасажирам доводилося долати бетонну непевну споруду через річку Тайну на свій страх і ризик.

Але цього літа справа зрушила з місця - міст дочекався капітального ремонту. З ходом робіт днями ознайомилися перші особи району - голова РДА Віталій Батіг і голова райради Василь Бойчук. Цікавилися у виконроба Богдана Новоставського ходом ремонту, проблемними питаннями, строками завершення робіт, безпекою моста.

Міст, як видно на фото, роблять на дерев’яній основі. Сільський голова Личківців Степан Дуда, завдяки клопотанням якого і зрушила з місця давно очікувана справа, має надію, що нова переправа служитиме людям довго. Добудувати її планують ще за тепла.

Раніше переправлялися у таких екстремальних умовах

Довідково. Личківці - одне з найцікавіших населених пунктів Гусятинщини. У селі є залишки замку, великий костел, кілька цікавих пам'ятників, симпатичний романтичний палац.

Туристам тут обов’язково покажуть так званий пам'ятник "із щелепою" – символ цього населеного пункту. Назва монумента пов'язана з місцевою легендою. Син місцевого воєводи захищав честь дівчини від татар, які напали на містечко. Вороги катували хлопця і вимагали викуп, але той, піднявшись на замкові мури, голосно вигукнув, щоб воїни не вірили ворогові і не здавалися. За це татарським мурза рубанув воєводича по голові, відбив нижню щелепу. Воєвода ж стрільнув з лука і попав мурзі в око, після чого татари злякалися і втекли.

Пам'ятник "із щелепою"

Втім, це лише красива легенда. Насправді пам'ятник присвячено Міхалу Заборовському, капітану Війська Польського , який у 1912 році у віці 28 років загинув під Можайськом від російської кулі. Постамент, на якому стоїть пам'ятник, прикрашений античними "трофеями", а ампірний обеліск із "щелепою" символізує античний шолом Афіни Паллади.

Ще один вартий уваги монумент названо "Тінями померлих душ". Його встановив власник села Костянтин Заборовський в пам'ять про загиблих у 1830-1831 роках понад 200 мешканців Личківців внаслідок епідемії холери. На величезній колоні стояла алегорична фігура Скорботи. Тепер від неї залишились лише ноги.

"Тіні померлих душ"

У центрі села стоїть також інша цікава  споруда – палац, який на початку ХХ століття збудував для себе місцевий пан Темельман. Будинок у стилі романтичної готики з елементами бароко, з гострим дахом, вкритим червоною черепицею, у радянські часи окупувала дільнична лікарня.

Нівроку житло, еге ж?

За часів Незалежності палац викупив місцевий житель. На щастя, він не міняв архітектуру будинку "під себе", тож пам’ятка зберегла свою автентичність. Новий власник за допомогою місцевої молоді відмив стару черепицю від бруду і наново перекрив нею дах. Побільше б таких панів, зазначає ternopillya.livejournal.com.

Наталія ТАРНАВСЬКА

Фото - соцмереж

 

Вибір читачів за тиждень

Відео