За монетою із зображенням Тернополя вже полюють нумізмати

Пам’ятні монети «475 років першій писемній згадці про Тернопіль» презентували сьогодні, 28 серпня. Урочистості відбулися в Артгалереї Національної спілки художників, що на вул. Сагайдачного.

Монети номіналами 10 і 5 гривень, присвячені нашому мальовничому обласному центру, - із серії «Стародавні міста України». Про це розповів начальник управління Нацбанку у Тернопільській області Роман Романик.

- Монету номіналом 10 гривень виготовили зі срібла, а монету номіналом 5 гривень зі сплаву міді, нікелю і цинку, - каже він. – Приємно, що це сталося. Адже нам є чим пишатися. Про місто Тернопіль на річці Серет вперше згадується в привілеї короля польського і великого князя литовського Сигізмунда І, наданому Яну Тарновському на заснування міста. Приємно, що монета із зображенням нашого славного Тернополя надійшла в обіг із 20 серпня цього року.



 

На аверсі монети, розповів пан Романик, розміщені: угорі на тлі орнаменту – малий Державний Герб України, під яким напис «Україна»; у центрі на дзеркальному тлі – панорама сучасного Тернополя, над якою є герб міста. Натомість унизу: рік карбування – 2015 і напис півколом: «П`ЯТЬ ГРИВЕНЬ (або 10 гривень – прим.) та праворуч логотип Монетного двору Національного банку України. На реверсі монети, за його словами, угорі на дзеркальному тлі розмістили напис: «ТЕРНОПІЛЬ/ПЕРША ПИСЕМНА ЗГАДКА», під яким на тлі стилізованого сувою, скріпленого печаткою, зобразили портрет Яна Тарновського. Праворуч від нього – стародавній замок і написи: «ЯН ТАРНОВСЬКИЙ/1540» (праворуч) і «ТЯRNOPOLIE» (ліворуч).



 

-  Тираж срібних монет - усього 2 000 штук, - додає він. – Натомість монет номіналом 5 гривень – 35 тисяч штук. Їх ще можна придбати у банках, які мають ліцензію на торгівлю монетами.

Зі святом Успіння Божої Матері і Днем міста усіх присутніх привітав міський голова Сергій Надал. Він подякував Роману Романику і Нацбанку за підтримку ідеї про створення пам’ятної монети.



 

- Дуже приємно, що Тернопіль до ювілею отримав ще один символ. Я знаю, що нумізмати уже шикуються у черги, аби придбати срібну монету із зображенням нашого міста, адже її вже не так просто купити, - каже мер. – Сподіваюся, це додасть авторитету і слави нашому місту.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора

Довідка. Випуск монети передбачили у Плані Національного банку України на 2015 рік. Художники, які працювали над монетою: Володимир Таран, Олександр і Сергій Харуки. Скульптори: Володимир і Анатолій Дем`яненки.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео