Європейський тиждень мобільності пройде у Тернополі

Ініціативна група створення велоінфраструктури у місті Тернопіль «ВелоТернопіль» запрошує приєднатися до Європейського тижня мобільності.

ЄТМ - свято раціонального розвитку транспорту.

Щороку, з 16 по 22 вересня, ЄТМ святкують у понад 5 тисячах міст Європи, щоб показати, що використання приватних автомобілів потрібно зменшувати, а використання громадського транспорту і велосипедів – збільшувати.

Цьогорічна тема ЄТМ – мультимодальність, вона закликає людей задуматися над діапазоном наявних транспортних можливостей та обирати для кожної поїздки раціональний вид пересування. Людям пропонується поєднувати способи пересування, що часто сприяє швидшій і приємнішій подорожі.

У великих містах постійно більшає кількість приватних автомобілів, що призводить до відомих проблем: часті затори, забруднення навколишнього середовища, вирубка дерев для прокладання нових доріг та часті дорожні аварії, травми і смерті на дорогах. В Європі, стикнувшись з цими проблемами, почали реформувати транспортні системи і пропагувати ідею відмови від приватних автомобілів. Тут розвивають альтернативні способи пересування по місту (велосипеди, ролики) і популяризують громадський транспорт.

У європейських містах – привабливі пішохідні вулиці, мистецькі площі, якісний та зручний громадський транспорт та безліч велосипедистів.

Потреба у приватних автомобілях зменшується і місто перетворюється на місто для людей, а не для машин.

Тернопіль долучається до подібної акції вперше. Тож організатори просять ділитися власними пропозиціями щодо проведення заходів за посиланням goo.gl/forms/CFXPMVsQwr.

Тамара КОБЛИК

Вибір читачів за тиждень

Відео