У міській раді Тернополя стверджують, що земля для бійців АТО – безпечна (фото)

«Терен» уже повідомляв, що до волонтерів громадської організації «Схід та Захід єдині» звернулися бійці АТО. Рішенням міської ради Тернополя їм виділили ділянки на вулицях Микулинецька і Микулинецька-бічна. Проте вояки не впевнені, що там можна будувати житло для рідних. За чутками, земля – токсична.

Йдеться про 90 гектарів землі на вулицях Микулинецькій і Микулинецькій-бічній у Тернополі, яку виділили на будівництво житла 733 учасникам АТО. На ділянки бійці уже отримали усі необхідні документи, але деякі зводити омріяне житло не поспішають через чутки про забруднення землі зливами відходів з виробництва цукрового заводу «Поділля».

Підтримати бійців у проведенні незалежної санепідеміологічної експертизи землі, яку виділили на Микулинецькій, активістів закликає співголова Тернопільської міської організації ветеранів АТО, рядовий 6-го окремого мотопіхотного батальйону «Збруч»  Володимир Свистун. Він відвоював на сході рік, вдома перебуває понад 3 місяці, однак і досі не отримав земельної ділянки.

Володимир Свистун

«Коли повертаєшся сюди, навколо питання про землю дуже багато різних чуток, - каже воїн. - Ми знаємо, що це чутки, тому хочеться знати конкретику. Хочеться знати, наскільки безпечна земля, яка виділяється людям. Хлопці з другої хвилі мобілізації отримали землю на Микулинецькій і кажуть, що вона має високі перепади, десь на 5 м вища, а десь - настільки ж нижча. В Івано-Франківську, наприклад, бійцям надали землю з краєвидом на місто, а нам – на околицях. Ми не хочемо зайвого тиску і галасу, хочемо лише знати, чи земля безпечна».

Волонтери звернулися до голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України і головного лікаря Тернопільської санстанції, розповіла представниця громадської організації «Схід і Захід єдині» Ружена Волянська.

«Є така колізія в законодавстві, що бійцям виділяють земельні ділянки, і вони не можуть від них відмовитися, бо іншої землі не отримають, - каже вона. - Тому якщо й справді ця територія виявиться непридатною для ведення особистого господарства, у нас буде підстава вимагати для бійців землі, яка безпечна для життя. Окрім того, ми формуємо реєстр бійців, які повернулися із зони АТО і досі не отримали, як має бути за законом, землі. Тому просимо наших захисників звертатися до нас».

Допоки волонтери борються за проведення нової незалежної санепідеміологічної експертизи, у міській раді Тернополя стверджують: боятися шкідливих викидів чи зливів на виділеній бійцям території не варто, адже ще до передачі землі чиновники цікавилися її екологічним станом у фахівців.

Ружена Волянська

«У нас є три висновки санепідемстанції, зокрема з Головного управління Державної санепідслужби у Тернопільській області, де зазначається, що на даній земельній ділянці не виявлено жодних шкідливих речовин: ні радіоактивних, ні біологічних. Відповідно там можна здійснювати індивідуальну забудову, - наголосила заступник міського голови Тернополя Вікторія Остапчук. - Дана земельна ділянка не є і не відносилася до санітарної зони. Але цю територію дійсно використовував цукровий завод, проте там не розміщувалися ні відстійники, ні будь-що інше, що могло б загрожувати людям і перешкоджати будівництву».

Вікторія Остапчук також зауважила, що виділену на вулиці Микулинецькій територію для бійців комунальники рекультивують і згодом облаштують там дороги між ділянками. Міська рада вже звернулася у Міністерство освіти і науки та Тернопільський національний економічний університет, аби 80 га землі, які належать підрядному господарству навчального закладу, передати під будівництво нового житлового масиву для інших бійців АТО. Ця територія розташована неподалік університету, поруч з трасою на Львів.

Світлана Кричківська

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео