У Козівському храмі благодатне проміння пролилося через вітражі о. Андрія Бандери та блаженного Никити Будки (фото)

На престольний празник Успіння Пресвятої Богородиці в однойменному Козівському храмі відбулося велелюдне освячення іконописних вітражів у повний зріст отця Андрія Бандери, батька провідника української нації, та блаженного Никити Будки, які поклали своє життя на вівтар служінню Вітчизні та УГКЦ.

Благородна ідея встановлення вітражів зародилася у світлих помислах священиків храму – отців Михайла Забанджали та Василя Баглея. Фундаторами виготовлення і встановлення вітражів виступили знані хлібороби Тернопілля – Іван Чайківський та Андрій Баран.

Під час Святої Літургії і освячення вітражів, як прояв величавого знамення любові до Бога й України, через них пролилося сонячне сяйво. Благодатне проміння, неначе духовний омофор, накрило учасників дійства пошанування визнаних лицарів духовності та хліборобського подвижництва.

У патріотичному дійстві взяли участь священики Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ, численна громада та почесні гості – представники родин Бандери і Будки, головний капелан підрозділів «Правого сектора», які воюють на сході України, о. Микола Мединський та керівник корпорації «Агропродсервіс» Іван Чайківський з родиною.

Велике враження на громаду справили слова з виступу  онука отця Андрія Бандери – Микола Давидюка про історичну значимість цієї події для нації і ролі родини Бандерів у розвої української держави як у хліборобській справі, так і в боротьбі за її незалежність. Трагічна доля України символізується у надтріснутій та обпаленій вогнищем війни  іконі Божої Матері, яку з передової до Козови привіз отець Микола Мединський. Він засвідчив спадкоємність національно-визвольних змагань під знаменом Бандери від повстанської доби до нинішньої боротьби проти російських окупантів.

Отці Михайло Забанджала і Василь Баглей висловили подячні слова жертводавцям храму, а Івану Чайківському привселюдно вручили стилізовану копію вітражу Андрія Бандери. Для всіх доброчинців церковний хор дарував величаве «Многая та благая літа».

На завершення Богослужіння відбулося водосвяття, а всі присутні мали змогу приложитися до ікони Божої Матері, яка, як Господній дар і неопалима купина, зазнавши воєнної наруги, неустанно надихає українство на перемогу за свою суверенність і незалежність, бо «правди сила ніким звойована ще не була»!

Андрій ДНІСТРЯНЕЦЬ

 

Вибір читачів за тиждень

Відео