Тернополян запрошують простежити за чесністю виборів

Громадські активісти Тернополя об’єднались і підписали меморандум співпраці для моніторингу виборчого процесу, запобігання порушенням та забезпечення чесних виборів. Не бути байдужими і долучитись до ініціативи вони просять і пересічних містян.

Чим ближче до виборів, тим більше фальсифікацій. Як кажуть активісти, роботи - непочатий край, тому спільний проект коаліції «За прозорі вибори» та творчого молодіжного об’єднання «Нівроку» уже стартував, аби зробити виборчий процес максимально чесним.

- Проект складається з кількох етапів, – говорить керівник проектів ТМО «Нівроку» Володимир Ханас. - Ми оголошуємо конкурс районних координаторів. Надіємося, в кожному районі матимемо мінімум одного представника, який допомагатиме громадянам зробити усвідомлений вибір, пояснюватиме нюанси нового виборчого законодавства та аналізуватиме виборчий процес.

Координаторів та членів мобільних груп навчать, як працювати у соцмережах, пояснять заходи безпеки під час роботи на виборах. Участь у такому проекті - хороший спосіб, щоб побачити виборчий процес таким, яким він є насправді, а не з екрану телевізора. Окрім того, активісти проведуть конкурс плакатів з написами «За чесні вибори».

На прес-конференції представники шести громадських організацій підписали меморандум про співпрацю і закликали інших долучатись до спільної роботи.

– Нове законодавство про вибори прийняли без урахування понад двох тисяч правок,  – каже юрист Ольга Мазаєва. – Воно мало чим відрізняється від попереднього, а це відкриває усі «двері» перед фальсифікаторами. Охопити однією чи кількома організаціями всі виборчі дільниці нереально. А разом ми можемо, принаймні, вплинути на чесність і прозорість цих виборів. 

Зголошуватись до співпраці, а також стежити за новинами проекту можна на сторінці групи у Фейсбуці «За чесні місцеві вибори».

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео