34 небуденні жіночі історії. Людмила Таран презентувала в Тернополі збірку новел

Книгарня «Є» гостинно зустріла відому українську журналістку, поетесу та прозаїка Людмилу Таран. Побачення з дослідницею жіночої душі та тілесності відбулося з приводу презентації у Тернополі її нової збірки малої прози «Прозорі жінки».

За час своєї довгої творчої кар’єри вона встигла повчителювати у школі, попрацювати в багатьох київських виданнях, видати сімнадцять книжок поезії, прози, літературно-критичних статей, інтерв’ю.

Презентована збірка включає 34 новели, написані протягом 2007-2014 років.

Людмила розповідає, що в час Майдану майже не могла писати: вважала, що така книжка не на часі, адже «у війни – не жіноче обличчя». Проте представники невеликого чернівецького видавництва «Букрек» змогли переконати авторку.

Саме тривожний настрій, що супроводжував останні українські події, відчуття покинутості і самотності стали поштовхом до написання трьох новел з циклу – «Carpe Diem», «Три листи з Києва» та «Love story». Письменниця, пропустивши крізь себе масу інформації, переживши неспокійні події, не подала їх просто як матеріал у Вікіпедію. Вона увімкнула творчість, вигадала героїв, перевтілилися в них і подала це все крізь призму переживань простих жінок.

Людмила не заперечує, що більшість образів списані з неї самої чи її друзів і знайомих. В новелі «Колекція коханців» обидві героїні, на думку авторки, - її alter ego. Одна більш стримана, сором’язлива і боязка. Інша ж, на противагу, – самовпевнена, розбещена і залежна від пошуку нових екземплярів до власного альбому з міні-копіями коханців.

     

Розмова з читачами непомітно розвинулася з обговорення збірки до філософських узагальнень з приводу ролі жінки в суспільстві взагалі і в сім’ї зокрема. Ця тема дійсно близька письменниці – багато років поспіль вона вивчає проблему гендерних відносин. Таран впорядкувала і видала збірку «Тіло чи особистість? Жіноча тілесність у вибраній малій українській прозі та графіці кінця XIX – початку ХХ століття», зуміла видати разом власні оригінальні інтерв’ю та статті : «Гороскоп на вчора і на завтра» та «Жінка і чоловік: долаючи стереотипи».

Яскрава харизма, гострий розум, неперевершена працездатність та справжній письменницький талант цієї обдарованої жінки залишать осяйний слід в серцях всіх, хто прочитає «Прозорі жінки». Бо кожна з читачок в тих неідеальних, часто занадто істеричних чи навпаки апатичних героїнях знайде частинку себе. І разом з ними посміється чи поплаче над ситуаціями, які можуть відбутися з будь-ким.

Тамара КОБЛИК

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео