Боржники "Тернопільводоканалу" через зміну ставки судового збору переплачуватимуть

В Україні з 1 вересня змінилися ставки судового збору. Відтак при подачі позовної заяви до суду потрібно  платити за новими значно більшими ставками. В “Тернопільводоканалі” розповіли, чим це загрожує боржникам. Зокрема, якщо людина заборгувала за використану воду, до прикладу, 100 гривень, при зверненні водоканалу до суду, їй разом з судовим збором доведеться заплатити близько півтори тисячі. Відтак, в “Тернопільводоканалі” радять людям розраховуватися вчасно за надані послуги або відтерміновувати борги, якщо заплатити нічим.

З 1 вересня збільшився судовий збір. Відтак у разі задоволення судового позову або видачі наказу, відповідач чи боржник зобов’язаний відшкодувати позивачу крім суми боргу ще й судовий збір. А його розмір з першого вересня збільшився у 5 разів і становить у позивному провадженні – 1218 гривень, у наказному провадженні – 609 гривень.

– Якщо людина має кількасот гривень боргу, наприклад, 200 чи 300 гривень. Додатково буде на неї покладено відшкодувати судовий збір у розмірі 609 гривень, якщо це по наказному провадженні і 1218 гривень по позивному провадженні, – каже юрист-консульт КП “Тернопільводоканал” Василь Чорненький.

Додатково ще й потрібно буде сплатити суму інфляційних нарахувань, каже Василь Чорненький.

– Додатково буде сплачуватися ще така сума інфляційних нарахувань і відповідно до цивільного кодексу нараховується ще й така плата за користування чужими коштами. Тобто, додатково ще десь 30% буде сплачуватися такі нарахування, – каже Василь Чорненький.

Тобто, якщо людина заборгує за воду сто гривень, “тернопільводоканал” подає на неї до суду, у разі задоволення судового позову, вона має крім боргу ще додатково заплатити близько півтора тисячі судового збору та інфляційних нарахувань. Відтак, в “Тернопільводоканалі”, закликають розраховуватися за надані послуги вчасно.

– Краще боргів не нарощувати, якщо вони вже виникли за місяць часу, то звичайно одразу їх оплатити. Тим більше, якщо Ви вже отримали попередження від водоканалу, це означає , що водоканал вже готується подавати до суду. Якщо ж абонент має значну суму боргу і одразу її не взмозі оплатити, ми практикуємо розтермінування заборгованості по частинах. тією частиною може бути половина, може бути третина, в кожному випадку це індивідуально. В такому разі абоненту варто підійти до нас на Медову 1 і вирішити це питання. Ми як правило йдемо на зустріч, – розповів начальник відділу розрахунків населення КП “Тернопільводоканал” Руслан Бурмас.

Наразі тернополяни боргують комунальному підприємству “Тернопільводоканал” сім з половиною мільйонів гривень.

Джерело: tv4.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео