Пластування - це сонце, рух, життя, воля і світ

 Не перестаю захоплюватися тернопільськими пластунами: ось де гартують справжніх патріотів України. І почали робити це не під час Майдану чи війни, а ще 100 років тому. Це вже стала й незмінна традиція.

Поспішаючи через центр міста, я побачила групку дівчат, які зосереджено про щось розмовляли, розглядаючи Катедральний Собор Непорочного Зачаття Діви Марії УГКЦ. Одна з них, як потім з'ясувалось - Орися Масна складала... іспит.  Я познайомилась з юнками. Ними виявились тернопільські пластунки-прихильниці: Таня Гавришко, Іра Говда, Оля Процків, Софія Олінкевич, Таня Дідух.  Приймала іспит старша пластунка Тетяна Дідух, студентка ТНЕУ.  Три святі обов'язки кожного пластуна, це бути вірним Богові і Україні, допомагати іншим, жити за пластовими законами, слухатися пластового проводу. На перший погляд аж дивно, адже такі обов'язки мали би бути у кожного жителя України, зрештою, у кожної людини на планеті Земля (відносно тієї країни, де вона живе). І це цілком природньо. Для досягнення своєї мети Пласт розвиває духовні, інтелектуальні, соціальні і фізичні риси своїх членів; плекає серед молоді традиції її предків, передає знання і розуміння історії, культури та національних традицій; проводить екологічну, оздоровчу, аматорську спортивну та культурну діяльність.



Того недільного дня кожна пластунка успішно склала "по дві точки": розповіла історію конкретної давньої пам'ятки у центрі міста: церква Різдва Христового, озеро, ЦУМ, вулиця Руська тощо. Історична пам'ять.Оце і є та важлива деталь-точка відліку: знати правдиву історію свого народу. Саме звідси й починається справжня любов до своєї, спочатку маленької батьківщини, а потім - великої, до України. Бо якщо я не люблю себе, свого народу, своєї Вітчизни, як можу полюбити інших. 

До слова: 13 вересня відбудеться Відкриття пластового року розпочнеться з урочистого вимаршу центральною вулицею Тернополя, потім відбудеться молебень та церемоніал відкриття заходу. Після цього - захоплюючий квест Тернополем. 

 

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео