Отриманий касовий чек є запорукою надходження коштів у місцевий бюджет

У Тернополі презентували спільну акцію місцевої влади та громадських активістів «Виданий чек - гроші громаді». Згідно нового законодавства 5% від продажу підакцизних товарів залишаються в місцевому бюджеті. Спеціальна наліпка, яку видаватимуть добросовісним продавцям, буде гарантією того, що тернополяни купують у легальному місці.

«Терен» також долучився до цієї акції, тому спільно з активістами та волонтерами наші журналісти будуть проводити контролюючий обхід закладів і висвітлювати, де підакцизний товар продають законно.

Тернополяни повинні знати місця легального продажу, і купувати товари лише в свідомих продавців, адже це в інтересах самих мешканців. Суттєво, що 5% від реалізації нафтопродуктів та іншого палива, тютюнових виробів, алкогольних напоїв підуть не в кишеню підприємцям, а на ремонт доріг та благоустрій міста. Запорукою цього є виданий чек покупцю.

- Цей рік спрямований на децентралізацію бюджетів, - зазначила заступник міського голови Вікторія Остапчук. - Сьогодні 5% збору є другим по величині податком для місцевих бюджетів. Тернополяни нічого не втрачають, а п’ять гривень з кожних ста підуть на ремонт доріг, утримання і прибирання міста. Якщо легалізувати усі точки, Тернопіль отримає більше 65 млн. грн.

Місця, де проводиться нелегальна торгівля відзначатимуться органами ДФС та правоохоронцями. Споживачі підакцизних товарів мають повне право вимагати у продавця чек. У разі відмови   можна написати заяву в органи ДФС області.

- Податківці та міліція не можуть контролювати усі точки одночасно, - каже начальник ОДПІ Тернополя Петро Якимчук. - Тому ми, перш за все, хочемо спонукати мешканців бути свідомими і купувати товари в сумлінних підприємців. Ліцензія коштує 8 тис. грн. на рік на кожен касовий апарат і 2 тис. грн. для тютюнових виробів. Якщо для когось з підприємців це непосильна сума, вони спокійно можуть відмовитись від продажу цигарок або пива. Можливо інші області візьмуть приклад з тернополян.

Активісти також шукають волонтерів, які допомагатимуть у проведенні акції. Для них проведуть спеціальний інструктаж та закріплять за кожним певну територію. 

- Акція «Виданий чек - гроші громаді» є безстроковою, - говорить заступник голови ГО «Файне місто» Руслан Дзуда. - Ми будемо робити контролюючий обхід закладів, де продають підакцизний товар декілька разів на тиждень. За згодою закладів, які пройшли перевірку, ми прикріпимо спеціальні наліпки, щоб тернополянам було легше зорієнтуватись.

Усі бажаючі долучитися до акції можуть звертатись за телефонами: 0972320686 (Руслан Дзуда) та 0973849602 (Ірина Жигунова), або сторінках у соціальних мережах.

 

Довідка.

З 1 січня 2015 року 5% від реалізації нафтопродуктів та іншого палива, тютюнових виробів, алкогольних напоїв, потрапляють до місцевих бюджетів. Пиво з 1 липня цього року також набуло статус алкоголю. Для торгівлі тютюновими виробами й алкогольними напоями необхідно отримати ліцензію та встановити касовий апарат (РРО). За безліцензійну торгівлю передбачено штраф.

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео