Тернополяни відвідали виставку «На гранях суперечностей»

25 картин, які відображають світогляд та почуття автора – кожна з них окрема розповідь, яка має власний філософський зміст. Це можуть бути прості речі, як от кошеня чи скрипка, але івано-франківський художник Петро Грицюк, у всьому що зображає, бачить щось небуденне, таке що має певний, важливий зміст. Кожна його картина має не тільки назву, а й анотацію , у які роз’яснено, що саме художник мав на увазі. Усе це – виставка живопису «На гранях суперечностей», яка місяць часу експонувалася в обласному краєзнавчому музеї.

Офіційного відкриття експозиції не було, а от на закриття франківський митець спеціально приїхав, щоб зустрітися з тернопільською публікою.

 

- Вважаю, що мистецтво має бути  для людей, а не мистецтво для мистецтва, – каже Петро Грицюк.  Часто картини для сторонньої людини незрозумілі, тому стараюсь своїми анотаціями донести до людей те, що хотів сказати тією чи іншою роботою. Іноді це прості, буденні речі, але, можливо, люди побачивши їх, зроблять свої висновки, задумаються. Наприклад, картина «Калина» намальована в грудні 2013 року, під враженнями подій на Майдані  і виявилася пророчою. Якщо уважно придивитися, то китиця калини зображена у формі карти України, і деякі її гілочки відділені, що символізує руйнування цілісності України.

 

Загальна концепція представлених робіт відображена у назві – « На гранях суперечностей». Кожна річ, за словами Петра Грицюка, має свою протилежність. Протилежності ці суперечать одна одній, і для автора важливо знати грані між протилежностями, адже у боротьбі протилежностей і народжується істина. Автор зазначає, що відображає суперечності не тільки у власних роботах, а й частково у житті. Адже за фахом він юрист, а захоплюється живописом.

 

Малювати Петро Грицюк любив змалку. На відмінно закінчив дитячу художню школу, а потім закинув цю справу. Приблизно три роки тому, проходячи повз художній магазин, вирішив купити пензля і фарби. З того часу й почав активно малювати. Створив уже півсотні картин, мав з десяток персональних виставок, в тому числі й закордоном. Започаткував всеукраїнський мистецький проект «У нас єдина доля – ім’я їй Україна», до участі у якому запрошує художників, поетів, музикантів зі всієї України.

Виставка, яка експонувалася у Тернополі буде ще показана у Галичі або Яремче. А в грудні поїде в Будапешт.

Джерело: zz.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео