У Заліщицькому районі ледь не розорали трипільські артефакти

Сільрада села Дзвиняч передала пам’ятку археології у приватну власність разом з навколишніми сільськогосподарськими угіддями. Вартує ділянка площею 0,35 га, де свого часу мешкали трипільські племена, понад 12,5 млн. грн.!

На ділянці знаходиться багатошарова пам’ятка археології «Дзвиняч-1» – поселення трипільської культури (IV – кінець III тис. до н.е.), голіградської культури (IV-VII ст. до н. е.), черняхівської культури (III-IV ст. н. е.) та давньоруського часу 912 – XIII ст.

Відповідно до оцінки, зробленої фахівцями наприкінці минулого року, вартість зазначеної пам’ятки археології становить понад 12,5 млн. грн. Її ж хочуть віддати приватнику для ведення особистого сільського господарства.

Щоб захистити об’єкт культурної спадщини від руйнування, прокуратура у позові вимагала визнати незаконним і скасувати рішення сесії Дзвиняцької сільської ради Заліщицького району про відведення земельної ділянки площею 0,35 га, визнати недійсним свідоцтво про право власності на неї та повернути пам’ятку археології у власність держави.

Апеляційний суд задоволив позов прокуратури Тернопільської області про повернення у державну власність земельної ділянки, на якій розташована пам’ятка археології.

Проте суд першої інстанції лише частково скасував правовстановлюючі документи на цю ділянку, що в подальшому унеможливлювало її повернення до земель державної власності.

У зв’язку з цим, прокуратура Тернопільської області звернулася з апеляційною скаргою до суду вищої інстанції. На щастя, апеляційний суд погодився з позицією прокуратури та ухвалив рішення про задоволення позову в повному обсязі.

Юлія НІКІТІНА

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео