Тернопільська обласна рада виділила гроші на ремонт унікального палацу

Йдеться про важливу пам'ятку архітектури 1893-1906 років у стилі віденського Ренесансу, аналогів якої в області немає.

– Гроші уже виділила облрада. Це 1 млн 54 тис. грн, – розповідає начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури обладміністрації Ярослав Пелехатий. – Виконавцем робіт буде ПП “Висотбудреставрація” зі Збаража. Уже тривають підготовчі роботи, а найближчим часом почнуть основні: планують працювати над центральним куполом.

Наразі палац графа Станіслава Марціна Бадені має статус пам'ятки місцевого значення і перебуває на балансі військового ліцею.

– У такому стані, в якому пам'ятка зараз, їй не можуть надати статус пам'ятки національного значення, – пояснює пан Пелехатий.

Як говорить автор проекту реставрації даху коропецького палацу Юрій Вербовецький, виділені кошти дозволять ліквідувати аварійність, хоча залишаться інші міcця будівлі, котрі потребують уваги реставраторів.

– Йдеться виключно про збереження автентики. Це консервація з елементами реставрації. І лише з найбільше пошкоджених елементів конструкції даху і купола будуть зняті копії для заміни такими ж з аналогічного матеріалу та аналогічного кольору, – каже пан Вербовецький. – Таким чином ліквідують аварійний стан в центральній частині купола. Одначе є інші частини пам'ятки, які перебувають у передаварійному стані. Так, існують проблеми з тильної сторони палацу – над колонами. Також одна колона просіла.

З архітектурної точки зору палац у Коропці особливий його виконанням, еклектикою стилів, своїми формами, продовжує Юрій Вербовецький.

– На Тернопільщині подібної пам'ятки немає, – говорить він. – Узагалі в дорадянські часи ніхто не будував копії. І будівлі неодмінно вписували в оточення.

Щодо подальшого використання палацу, до якого і тепер небайдужі туристи, то архітектор підтримує ідею створення там Молодіжнього освітнього дипломатичного центру. Адже історія пам'ятки, як акцентує автор проекту, пов'язана з політикою.

– Це буде на користь і для туризму, і для громадської діяльності, і для освіти, – вважає архітектор. – До того ж, у палаці зберелося багато інтер'єрів, тож декілька кімнат можна було б зробити музейними.

Але це – справа майбутнього. І для втілення подібних задумів потрібно остаточно оновити пам'ятку.

Джерело: te.20minut.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео