Тернополяни отримали престижні нагороди й домовилися про співпрацю на Національному форумі Міжнародної торгової палати

В Українському домі у Києві з нагоди Дня підприємця відбувся Національний форум Міжнародної торгової палати ICC Ukraine. Головним гаслом заходу був вислів: «Інвестуйте у майбутнє України».

У форумі взяли участь заступник Міністра економічного розвитку та торгівлі України Руслан Корж, Голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна, народний депутат України, Голова підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету у закордонних справах Верховної Ради України Світлана Заліщук, а також лідери провідних міжнародних неурядових організацій (зокрема, МВФ, ЄБРР, ООН), керівники українських та іноземних підприємств, представники дипломатичного корпусу.

Під час відкриття форуму Президент ICC Ukraine Володимир Щелкунов зазначив, що Міжнародна торгова палата робить усе задля розвитку підприємництва. За його словами, ICC Ukraine спрямовує свої зусилля на формування ефективної платформи комунікації вітчизняного бізнесу і міжнародної ділової спільноти. Завдяки цьому підприємства України все активніше виходять на світову арену. Він також заявив, що з ініціативи Міжнародної торгової палати на ВДНХ невдовзі почнуть діяти шоу-руми з продукцією українських підприємств. Таким чином, в одному місці інвестори зможуть побачити весь економічний потенціал України і налагодити співпрацю.

«Україна підписала угоди про сприяння та захист інвестицій із більш, ніж 70 країнами світу. Ми завершили переговори щодо створення зони вільної торгівлі з Канадою, активізували переговори з Ізраїлем та Туреччиною. Сума прямих іноземних інвестицій, які Україна отримує з-за кордону, складає сьогодні 40 мільярдів доларів», - зазначив заступник Міністра економічного розвитку та торгівлі України Руслан Корж.

Голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна наголосила на тому, що важливим завданням є консолідація підприємницьких кіл та органів влади для відновлення економіки держави. На її думку, лише спільними зусиллями вдалося шляхом скасування зайвих дозволів та ліцензій зберегти мільйони гривень для підприємців України, які вони можуть використати на свій розвиток. Ксенія Ляпіна зазначила, що досі актуальними залишаються питання подолання бар’єрів для ведення підприємницької діяльності, продовження мораторію на перевірки.

Після завершення офіційної частини Форуму відбулись зустрічі вітчизняних підприємців з потенційними партнерами з інших країн світу. Торгові аташе і бізнес-асоціації країн, підприємці яких прагнуть встановлення довготривалих економічних зв’язків з Україною, презентували українським компаніям економічний потенціал своєї держави, умови та особливості ведення бізнесу у них.

«Національний форум ICC Ukraine відбувся на високому рівні і досяг поставлених цілей. Потрібно зазначити, що підприємці Тернопілля також взяли участь у цьому масштабному заході. Такі форуми дають можливість встановити тісні контакти і налагодити співпрацю із закордонними партнерами, освоїти нові ринки збуту продукції, започаткувати нові напрямки у бізнесі. Цього разу участь взяли представники ділових і бізнесових кіл з понад тридцяти країн світу. Кожен бажаючий міг особисто домовитися про умови співпраці, гідно представити себе», - розповів віце-президент з питань регіонального співробітництва Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Тарас Демкура.

Учасники форуму отримали багато цінної інформації щодо виходу на закордонні ринки. Цікавим був виступ Уповноваженого представника ICC Ukraine в Об’єднаних Арабських Еміратах Юрія Сидорова щодо нових торгових шляхів України з ОАЕ і форуму «Інвестуй в майбутнє України».

«Завдяки власним бізнес-справам, у мене сформувалися дуже хороші відносини з членами королівської сім'ї в Арабських Еміратах. Вдалося побудувати план взаємодій, шляхом переговорів донести до них інформацію і аргументувати інтерес щодо виходу української продукції на ринок Перської затоки. Чому вони зацікавились? Наша українська продукція дешевша, порівняно з європейською, і висока за якістю.

Оскільки ICC Ukraine особливу увагу надає саме ринку Перської затоки, Володимиром Щелкуновим було прийнято рішення про те, що ми будемо системно виходити на ринок Арабських Еміратів та взагалі Перської затоки для того, щоб нарощувати експорт, піднімати імідж і ім'я країни на світовому ринку. Там є тільки пісок і нафта, все решта ми можемо експортувати туди, тобто Україна має чимало можливостей для виходу на цей ринок. Наша мета - не стільки залучити інвестиції в Україну з цих країн, скільки відкрити українським виробникам шанс і можливість поставляти різного виду продукцію за кордон», - зазначив Юрій Сидоров.

Він також додав, що за два місяці роботи центру вдалося налагодити торгові шляхи і відправити до ОАЕ понад 20 контейнерів з різною продукцією.

«Українські виробники активно надсилають нам велику кількість зразків: двері, фурнітура, цемент, кераміка, граніт, продукти харчування тощо. Вже зараз на ринку в ОАЕ мають гарний попит деякі групи українських товарів. А до кінця вересня ми плануємо відкрити шоу-рум українських продуктів в Дубаї пiд назвою «Український торговий дім», - додав Уповноважений представник ICC Ukraine в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Як повідомив віце-президент з питань регіонального співробітництва Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Тарас Демкура, йому вдалося домовитися, аби Тернопільщина також гідно була представлена в шоу-румах на ВДНГ і в Дубаї.

У рамках Національного форуму відбулося нагородження тих, хто доклав максимум зусиль для розвитку підприємництва і залучення інвестицій в українську економіку. Нагородою «Золота пектораль» був відзначений віце-президент з питань регіонального співробітництва Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Тарас Демкура, який своєю щоденною діяльністю докладає чимало зусиль для презентування економічної привабливості регіонів, зокрема Тернопілля, розвитку міжнародної співпраці.

Національний форум завершився благодійним гала-концертом «Мир заради дітей», який є частиною благодійного проекту допомоги дітям, постраждалим внаслідок військової агресії на сході України. Це проект започаткований і реалізовується Міжнародною торговою палатою ICC Ukraine у партнерстві з волонтерськими організаціями та громадськими активістами України.

Усі кошти, зібрані під час концерту, були спрямовані на довгострокові відрядження лікарів-добровольців до постраждалих районів Донецької та Луганської областей для надання допомоги дітям та придбання медичних препаратів і обладнання для дитячих лікарень регіону.

Відомі українські виконавці — учасники концерту перерахували свій гонорар для реалізації проекту. Участь у цьому благодійному концерті взяли такі відомі виконавці, як Анастасія Приходько, Злата Огневич, Марія Яремчук, Інеш, Анатолій Матвійчук та інші. Також понад 100 дітей взяли безпосередню участь у концерті та отримали подарунки.

За словами Президента ICC Ukraine Володимира Щелкунова, проведення благодійного концерту в рамках Форуму слугуватиме просуванню в Україні практики корпоративної соціальної відповідальності бізнесу.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео