Обласна влада розробила орієнтири розвитку для нових об’єднаних громад

Як провести місцеві вибори і при цьому не збавляти темпів реалізації реформ вирішили на засіданні Ради розвитку Тернопільщини.

На Тернопільщині, згідно із Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад», створили нові 35 адміністративні об’єднання, з них у 25-ти цієї осені проведуть перші місцеві вибори. Це найкращий результат реалізації адміністративної реформи в Україні, ствердив заступник голови обласної держадміністрації Віктор Шумада, так, як у нашій державі досі створили лише 85 нових територіальних громад. Щоб досягнути максимального результату у розвитку цих утворень, потрібно правильно використати кошти.  

«Територіальним громадам дозволили залишити 60% податку на доходи фізичних осіб у своїх бюджетах, передбачено і два види трансферу – на підтримку громад, які не мають достатніх податкових надходжень та субвенції на освіту і медицину. Окрім того, громади підтримуватимуть і за рахунок фонду регіонального розвитку. Тому, уже зараз потрібно розробляти проектно-кошторисну документацію на конкретні проекти, які потрібно реалізувати уже цьогоріч. Адже, якщо Тернопільщині вдасться залучити усі можливі кошти – це і продемонструє спроможність громад до змін і розвитку».

У свою чергу голова обласної ради Василь Хомінець зауважив,  що зважаючи на причини через, які на Тернопільщині не могли розпочати децентралізацію, сьогодні потрібно формувати нову відповідальну владу на місцях.

«Нажаль і шкода, що депутати обласної ради не підтримали об’єднання громад, але  26 новостворених будуть прогресувати і решту громад будуть за ними тягнутися. У цих об’єднаннях потрібно створити громадські комітети, щоб вони контролювали діяльність влади».

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео