Син телефонував зі словами: «Все нормально, мамо!» (Фото)

На фасаді школи № 8 у Великій Березовиці під Тернополем встановили меморіальну дошку «кіборгу»-десантнику Іванові Вітишину. Він загинув у січні 2015 року у боях за Донецький аеропорт.

На відкриття зібрались родина, однокласники, друзі, волонтери, духовенство, представники міської влади, учні школи, в якій навчався герой.

- У день своєї загибелі син зателефонував мені зі словами «Все нормально, мамо! Все буде добре!» - розповідає мати загиблого бійця Марія Вітишин. - І ті слова залишилися мені, як талісман. В найважчі хвилини я завжди згадую, що все буде добре, бо так казав мій син. Він був звичайним хлопцем, але надзвичайно сильною духом людиною. І хоч я й втратила сина, але дуже ним горджуся.

Ініціаторами встановлення меморіальної дошки стали однокласники Івана, які зібрали кошти і навіть самі монтували дошку на стіну, розповіла директор школи №8 Галина Підгайна.

- Однокласники Івана на вихідних зібралися, щоб самотужки встановити плиту на фасаді нашої школи, - каже пані Підгайна. - Відкриття відбувається 14 вересня, бо саме цього дня Іванові мало виповнитися 39 років.

Ініціаторами відкриття пам’ятного знаку стали Роман Гладкий, Сергій Чабан, Віталій Сушевський, Ярослав Бердадін, Володимир Мельничук.

- Важко говорити в такі хвилини. Іван був воїном з великої букви. Справжнім бійцем, який показав, як треба любити Україну. Такі, як він, зупинили перший натиск агресорів-«кацапів» в цій не об’явленій війні, а не «АТО». Такі, як він, є нашим дороговказом, як треба захищати рідну землю. Низький уклін матері, що виховала такого сина, - зазначив ветеран Національної гвардії України, а зараз бойовий волонтер та координатор групи «Схід та Захід єдині» Василь Конько.

Іван Вітишин, боєць 80-ої окремої десантно-штурмової бригади ПДВ Збройних Сил України, загинув у січні під час боїв за Донецький аеропорт. Він родом із села Велика Лука на Тернопільщині. Пішов добровольцем у зону «АТО» у серпні минулого року. У Івана залишилося три доньки.

Священики УГКЦ Ігор Махніцький та Ігор Бойчук з храмів Великої Березовиці виголосили пам’ятне слово до молоді та присутніх, разом з іншими церковнослужителями відправили панахиду за героями російсько-української війни на Донбасі 2014-2015 років та освятили меморіальну дошку.

Вічна пам’ять полеглим героям!

Ігор Крочак

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео