Чому люди не вірять у ефективність влади, відповіли керівники Тернопільщини

Упродовж місяця «Терен» опитував читачів: чим, на їхню думку, повинна насамперед займатися влада? На запитання відповіли 288 респондентів. Найбільше голосів люди віддали за те, що найбільше не вірять у ефективність влади.

16 наших читачів вважає, що головне завдання керівників держави та органів місцевого самоврядування - це уникнення значного росту цін, 17 осіб висловилися за підвищення заробітних плат, 27 людей схилилося до думки, що найголовніше - забезпечення обороноздатності країни.

Півсотні читачів ствердило, що зараз найбільш важливо створювати нові робочі місця, а ще близько 60 респондентів хотіли б, аби влада боролася з корупцією. Однак найбільше читачів, 121 людина, відповіла, що не вірить у ефективність влади.

Саме тому «Терен» вирішив запитати в очільників області, чи справедливим є невдоволення людей владою.

Голова обласної ради Василь Хомінець вважає, що влада не має права бути неефективною. Її завдання - відповідно до ситуації у країні працювати на результат.

«Звичайно, люди завжди вимагають більше, й особливо в такі кризові періоди, які ми переживаємо тепер, - сказав Василь Хомінець. - Я вважаю, що результат вашого опитування є справедливим у стосунку до влади, бо дуже часто керівництво краю чи держави компрометувало себе, чиновники або обіцяли без перестану, або грабували людей. Проте я думаю, що судити владу потрібно персоніфіковано – кожного керівника окремо. У мене, наприклад, незабаром буде 10 років державної служби, і я можу відповісти за кожен свій період у держустановах. Але… Так, я вважаю, що обласна рада повинна «освіжитися». Це колективний орган влади, а теперішні депутати роками пропускають сесії, комісії… Це гальмує  прийняття багатьох рішень. То як їхню роботу можна назвати ефективною?».

Громадяни чітко розуміють, що має стати рушієм економічних реформ, їх не задуриш популізмом. Та чимало людей досі не звертає увагу на зміни, які відбулися за останній рік і є сьогодні, ствердив голова обласної держадміністрації Степан Барна.

«Аналізувати результати опитувань та коригувати роботу влади під потреби суспільства – одна з найважчих, але дуже потрібних робіт, - вважає пан Степан. - І ми це робимо. Є люди, які поки що не вірять в ефективність влади, і на це може бути маса причин: від особистої - до глобального розуміння ролі людини у державотворенні. Як правило, людина не повірить владі до тих пір, допоки щось влада не зробить для неї особисто чи для її близьких. Тобто людина хоче відчути, що влада турбується про неї персонально. І це правильно. Саме тому в основу своєї стратегії роботи на посаді голови ОДА я поставив громадянина. Я хочу, щоб вся моя команда та команда всіх органів державної влади працювала на те, щоб конкретна людина відчула захист, опіку та допомогу з боку держави. Це і зростання зарплати, і наявність роботи, і соціальний захист, і медичне обслуговування. І, головне, - мир в країні».

У свою чергу міський голова Тернополя Сергій Надал переконаний, що теперішній уряд не заслуговує на довіру громадян, тому нічого дивного, що наші читачі не бачать ефективності владі. Проте у цьому випадку все ж варто звернути увагу на розвиток, який таки відбувається у містах.

«Після Майдану і Революції Гідності українці дали великий кредит довіри владі - владі, яка мала перезавантажити країну, запровадивши стрімкі і кардинальні зміни у всіх сферах, - зауважив Сергій Надал. - Час іде, змін немає, довіра перетворюється у зневіру і розчарування. На рівні місцевого самоврядування ми бачимо, що, як і в часи уряду Азарова, працювати містам важко. Наші успіхи - це заслуга міст, які дали собі раду самі всупереч непрофесійній роботі уряду Яценюка».

Висновок зробимо такий: місцеві політики розуміють, що теперішня модель влади є неефективною. Обласна рада – це виконавчий орган, представників якого обирає громада, а держадміністрація – представницький орган, і його керівника призначає Президент. У цьому випадку думки двох очільників області, Степана Барни і Василя Хомінця, співпали, вони обоє орієнтуються на державний устрій США, у яких немає дуалізму влади на місцях, а влада турбується за кожного громадянина.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Фото автора та з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео