Дефіциту овочів і круп на Тернопільщині не буде

У департаменті агропромислового розвитку Тернопільської ОДА проаналізували врожай групи соціальних товарів. Посадовці кажуть: виростили достатньо, і для дефіциту передумов немає.

Здорожчати продукти на Тернопільщині можуть лише через інфляцію або штучну кризу на харчовому ринку, скажімо, так, як у було торік із гречкою та олією. Як запевняє директор обласного департаменту агропромислового розвитку Олег Напора, пшеницю, борошно, картоплю чи капусту ми можемо продавати і на ринку України.

«Проблеми із продажем зерна у нас взагалі немає: ранні зернові ми зібрали успішно, виробіток сільгосппідприємств зріс на 3%, а приватних господарств - на 0,5%. Але через посуху змінилася структура посівів. Зокрема, озимого ріпаку планували посіяти понад 50 тисяч га, а нарахуємо до 45 тисяч. Загалом ми проаналізували врожайність у селах на відстані 20 км від Тернополя, який показав: городини у нас достатньо, і чутки про те, що у нас не буде капусти чи картоплі, – не правдиві».

Посадовець переконує, що усіх овочів і зернових у нас зібрали 180-200% від нашої потреби. Тому жителям області Олег Напора радить лиш запасатися продуктами на зиму. Оскільки у цей час і навесні ціни у будь-якому випадку зостуть.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео