Інклюзивне навчання на Тернопільщині розвивати дедалі важче

Багатьом дітям з особливими потребами можна і не сподіватися на те, що у 2015-2016 навчальних роках вони здобуватимуть середню освіту за шкільною партою з однолітками.

Покликана інтегрувати дітей з особливими потребами у суспільство інклюзивна освіта на Тернопіллі доступна лише 32 дітям шкільного віку. Вони вчаться у 22 класах навчальних закладів області. Проте у департаменті освіти і науки Тернопільської ОДА не приховують: грошей на таку програму майже не виділяють, і в основному те, що отримують, доводиться витрачати лише на заробітні плати асистентів вчителів. Тому про покращення матеріальної бази, умов навчання чи збільшення кількості класів з інклюзивною освітою у 2015 році Тернопілля може забути.

«Має бути супроводжуюча людина, помічник вчителя та інше. Ми розуміємо, що про це зараз дуже складно говорити. Друга складова цього питання – те, що наші навчальні заклади не в тому технічному стані, щоб забезпечити навчання дітей з фізичними вадами у загальноосвітніх навчальних закладах», - розповів директор департаменту Любомир Крупа.

Сьогодні в області за інклюзивною програмою з дітьми працює 13 асистентів вчителів, і в основному близько 257 500 гривень, які виділили, піде на те, щоб оплатити заробітні плати та поточні витрати, які супроводжуються із навчанням дітей. Тому про розвиток такої освіти на даний час говорити нема можливості.

Любомир Крупа зазначив: на Тернопільщині є 3000 дітей шкільного віку з особливими потребами. З них у загальноосвітнє середовище інтегровано 1759 осіб.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео