25 Жовтня 2020, Неділя


Кому на Тернопільщині повернули майже 11 мільйонів гривень

На Тернопільщині в одній із дільниць зникло 400 бюлетенів, а на іншій – 50: йде мова про відкриття кримінальних справ

Тернополянин боротиметься за серце Ксенії Мішиної у телешоу «Холостячка»

Фоторепортаж
Мандрівки Тернопільщиною. Прямокутники вирішують все (фото)

У Бережанах місцеві жителі тепер мають безкоштовну воду

На скільки подорожчає тернополянам шкідлива звичка?

Фотофакт
Водії на Тернопільщині зазіхають на святе (фотофакт)

На Тернопільщині фіксують низьку явку виборців та згадують «чорнуху» навіть у день тиші

Тернополяни без прописки не потребують додаткового підтвердження для голосування

Держгеокадастр недорахувався понад 5 млн га землі державної власності

Відео
Тернопіль відзначився «війною» фейків у соціальних мережах (фото, відео)

Фоторепортаж
Прогулянки Тернополем. Оздоба карнизів (фото)

Відео
Тернопільщина: дільниці відкривали із запізненням і плутали бюлетені (фото, відео)

Нарешті тернополяни знову зможуть їздити потягами

Фотофакт
На Тарнавського у Тернополі буде додаткова дорожня смуга (фото)

Фотофакт
У Тернополі деякі водії паркуються всупереч правилам (фотофакт)

«Годувальниками» на Тернопільщині є аграрії та представники сфери послуг

Фотофакт
Мандрівки Тернопільщиною. Поїхати, аби побачити (фото)

За добу понад 200 жителів Тернопільської області інфікувались Ковідом

16 порушників «дня тиші» виявили тернопільські поліцейські

Це цікаво
25 жовтня в історії Тернопільщини

24 Жовтня 2020, Субота


Погода
Погода у Тернополі 25 жовтня

У Тернополі з’явилась біблійна скульптура

Тернополяни зможуть взяти участь в голосуванні «Громадського бюджету 2021»

На Тернопільщині менше ніж за добу поновлено права кандидата на голову ОТГ

Фоторепортаж
Мандрівки Тернопільщиною. Візерунки бучацьких дверей (фото)

У громадах на Тернопільщині вже оперують непоганими грошима

У ніч з 24 на 25 жовтня тернополяни мають перевести стрілки годинника назад

Фотофакт
На новозбудованому надземному переході можна буде скористатись ліфтами (фотофакт)

Тернополянам не варто боятись позитивного тесту на COVID-19

Виробництво картоплі в Україні може сягнути 20 млн тонн (Агроновини)

Фоторепортаж
Прогулянки Тернополем. Скло й дерево (фото)

Попри заборону агітації сьогодні, правоохоронці зафіксували вже 9 порушень

На Тернопільщині боргів не хочуть мати навіть бізнесмени

Відео
Тернопільський гурт «TVORCHI» презентував відеокліп на пісню «Living My Life» (відео)

Схему збільшення кількості виборців на Тернопільщині впроваджував представник команди Порошенка

«Герой Танцоров» уже на плаву

Мандрівки Тернопільщиною. З дерева й металу (фото)

Маємо чим пишатися: найбільш просунуті бізнесмени працюють у Тернополі

В Байківцях сім’я отруїлась газом: всі троє загинули на місці

Ще 234 людини захворіли на коронавірус на Тернопільщині

COVID-19 забрав життя ще одного тернопільського медика

Це цікаво
24 жовтня в історії Тернопільщини

23 Жовтня 2020, П’ятниця


Погода
Погода у Тернополі 24 жовтня

Як на Тернопільщині відбуватимуться вибори під час карантину? 

Тернопопільські патрульні затримали підозрюваного у крадіжці техніки

Аж 134 жителі Тернопільщини хочуть стати головами ОТГ

Команду «За майбутнє» представляє капелан з Тернопільщини

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Чоловіка, якого підозрюють у вбивстві односельчанина, посадять за ґрати

Нобелівську премію дали за винахід, що вже працює в аграрній галузі (Агроновини)

Прогулянки Тернополем. Свої вулички 

Розпочався грибний сезон. Будьте обережними!

За даними МОЗ України в Україні типовим сезонним захворюванням є отруєння грибами. Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. Адже бліда поганка у багатьох регіонах просто не росте, наприклад, на півдні, проте основні масові отруєння реєструють саме там.

Нерідко отруюються грибами, які більшість досвідчених грибників спокійно кладуть до кошиків. Помилитися ж вони можуть, якщо збирають дуже молоді плодові тіла, коли ще не проявилися морфологічні ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує. Тоді її можна помилково зірвати. Немало випадків, коли хворі потрапляли до лікарень після споживання голубінок, глив, сироїжок, синяків, парасольок тощо.

Необхідно правильно підготувати гриби до споживання. Багато пацієнтів стверджують, що варили гриби довго. Однак, важливо не тривале варіння, а декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше тричі, через кожні півгодини варіння), а лише після того продовжити готувати страви.

Симптоми грибного отруєння 

1. Характерні ознаки отруєння – нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла – з'являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв зі сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення, тому легковажити не можна.

2. Симптоми отруєння – галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності – з'являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.

3. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

До смертельно небезпечних грибів належить і свинушка тонка, яка росте під Києвом, і багато прихильників "лісового м'яса" полюбляють її їсти. Однак, цей гриб надзвичайно небезпечний. Він спричиняє в окремих людей сильну алергічну реакцію, що призводить до захворювання крові. При отруєнні людина може померти за два тижні. Зараз цей гриб занесено до світового списку смертельно отруйних.

Отруєння цими неїстівними грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов'язково треба мити руки після дотику з грибами. Немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.

Найбільше насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами хворих є діти, навіть однорічного віку, врятувати їх вдається дуже рідко. Також слід пам'ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати діти, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

Як не отруїтися дикорослими грибами

1. Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.

2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

3. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне:

4. Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.

5. Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.

6. Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

7. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

8. Не вживайте сирих грибів.

9. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.

10. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

11. Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

12. Ніколи не застосовуйте „домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

– Негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

– Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

– Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Ніякого самолікування!Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

В зарубіжних країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають грибів у лісах. Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях.

Джерело: www.tmkl3.te.ua

11

Залишити коментар

прайс-на-рекламу
Схожі матеріали

Інші публікації автора