Міліціонери не змогли розкрити лише вбивство директора заводу

Правоохоронці зареєстрували на Тернопільщині 17 убивств від початку року. І лише одне із них досі не розкрили, каже начальник обласного управління міліції Олександр Богомол.

Власне, розібратися у цих справах і класифікувати їх відразу буває складно, а тому часто у ході слідства щодо обвинувачуваних змінюють статтю на «легшу» або «важчу». Наприклад, кримінальне провадження, яке раніше слідчі кваліфікували, як викрадення, вимагання і незаконне заволодіння транспортним засобом, тепер розглядають, як дачу неправдивих свідчень. Але більшість історій завершуються не настільки просто.

Чоловік каже, що його ніхто не викрадав

Спершу Олександр Богомол розповів про подію, що трапилася 15 вересня. Того дня до Тернопільського міськвідділу міліції звернувся 36-річний тернополянин. Він заявив, що невідомі чоловіки, перебуваючи в його квартирі, зв’язали йому руки, побили і вимагали гроші, а потім ще й викрали його автівку.

- На ноги підняли всю міліцію, а вийшло, що нас втягнули в особисті розбірки із кримінальним відтінком, - каже Олександр Богомол. – Чоловік прийшов і розповів, що був такий п’яний, що забув, що віддав сам машину і тому подібне… Думаю, що все було інакше, але чоловік змінив свідчення. Тепер він перед законом відповідатиме за дачу неправдивих показів. А підозрювані – чисті перед законом.

І таких випадків у міліції фіксують чимало. Наприклад, у 2015 р. правоохоронці мали понад 10 скарг про зґвалтування, але довести до логічного завершення змогли лише 5 таких справ. Решта постраждалих від своїх свідчень відмовилася. Хтось домовився із протилежною стороною, хтось вочевидь написав скаргу, щоб насолити чи відімстити, а потім передумав.

Убив, бо «заважала спати»

Сталися в області останнім часом кілька серйозних трагедій. Так, у Теребовлі брат убив хвору на церебральний параліч сестру – інваліда, яка не розмовляла і пересувалася хатою лише повзком. Винуватець злочину сам зателефонував у міліцію і розповів, що його 48-річна сестра раптово померла. Утім, експертиза довела, що все було не так.

- Чоловік проживав разом із сестрою і співмешканкою. Родина неблагополучна. Постійні випивки. Фактично вони всі жили на пенсію, яку держава виплачувала інваліду, - каже головний міліціонер краю. - До речі, чоловік проходить у нас у ще одній справі. У пари народився малюк, якого у тритижневому віці батько, за його словами, ненавмисне під час сну придушив. Дитина померла. Триває слідство. Власне, тепер ми і на цю справу дивимося по-іншому. Виходить він так горював, що здійснив ще одне убивство…

Виявилося, що хвору жінку кілька днів не годували. Вона чи то відчула запах їжі, чи потягнулася до якогось шматка, а це дуже розлютило її брата, який традиційно був напідпитку. Чоловік схопив хвору і жбурнув її на ліжко. При цьому сестра вдарилася головою об бильце. Потім він ще й кинув на неї подушку, а сам пішов спати. До ранку жінка померла від асфіксії, оскільки від удару, очевидно, знепритомніла, тож самотужки не змогла перевернутися, щоб вільно дихати. Приїхавши на місце, експерти оглянули тіло померлої і помітили синці. 43-річний брат спочатку розповідав різні версії, звідки у хворої синці, проте згодом усе ж зізнався, що сам їх і поставив, тому що «заважала спати».

Протягом року гинуть 4-5 немовлят

Згадавши про трагедію, що сталася із немовлям із неблагополучної родини, Олександр Богомол додав, що на Тернопільщині протягом року гинуть 4-5 немовлят через випадкове придушення під час годування, сну чи, наприклад, під час купання.

- Матері, буває, залишають дітей без нагляду «на кілька секунд» поплавати у спеціальних кругах, - каже міліціонер. – А нещодавно приглянути за 10-місячним малюком доручили дідусеві. Дитина намочила ліжечко і дід вирішив витягнути матрац, щоб висушити. Маля потрапило голівкою між планочки і задушилося.

До речі, у міліції до таких справ намагаються ставитися дуже коректно. Мовляв, уже й так трагедія у людини сталася. До того ж, у жінок часто трапляється післяпологова депресія.

Убивця і жертва гуляли на одному весіллі

Як ДТП, що призвело до смерті постраждалого, тепер кваліфікують трагедію, що сталася із 17-річним Іваном Педьком. Нагадаємо, підліток ввечері вийшов із дому і назад не повернувся. Рідним юнак сказав, що їде в сусіднє село Олексинці, що на Борщівщині. Проте з весілля юнака так і не дочекалися. Розшукували Івана впродовж п’яти днів. А пізніше міліціонери «розкрутили» мало не сюжет для кримінального роману.

- Виявилося, що той юнак і чоловік, причетний до його смерті, - не були знайомі, але побували на одному весіллі, - розповідає головний міліціонер. – Обидва були добряче напідпитку. У крові юнака виявили 4 проміле алкоголю. Свідки кажуть, що виписав і водій буса. Хоча довести це неможливо, бо затримали його через кілька діб після трагедії.

Винним виявився чоловік, який, їдучи на весілля, помітив на дорозі перекинутий скутер і лежачого хлопця. Пояснив, що хотів допомогти, облив юнака водою, але той, очунявши, поліз у бійку. При цьому зняв із «рятівника» чи то сорочку, чи то светр, у кишені якого був гаманець. Утім, старший вирішив відступити, поїхав собі далі, навіть на весіллі розповів знайомим про конфлікт, що виник у нього щойно на дорозі.

- Коли ж дійшло, що гаманця нема, сів за руль і повернувся на дорогу, причому мчав дуже швидко. Тепер водій буса каже, що було темно і він не помітив пішохода, збив його випадково. Коли дійшло, що наробив біди, вирішив сліди приховати – заніс тіло юнака у кар’єр і прикопав, - каже співрозмовник. 

У міліції чоловік постійно змінював покази, але сліди крові у його авто довели, що він таки причетний до трагедії. Факти були настільки незаперечними, що винний зізнався і сам вказав на місце, де поховав жертву. Там тіло і знайшли із ознаками важких, несумісних із життям травм, спричинених саме аварією.

До речі, єдиним нерозкритим у цьому році залишається убивство директора Бучацького сирзаводу, визнав Олександр Богомол. Причин – чимало, однак серед версій нападу перемогла така: злодії просто йшли, аби обікрасти заможну родину, без «наводки». Тобто не йшлося ні про переділ бізнесу, ні про якісь претензії до чоловіка як керівника заводу.

- Чоловік до його честі, напевно, почав давати нападникам відсіч і вони так притиснули його, що зламали грудну клітку, відтак серце не витримало і чоловік помер, - додає пан Богомол. – Наразі слідство триває. Ми шукаємо зловмисників.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео