Тернопільщина задихається від диму (фотофакт)

Мешканці тернопільських багатоповерхівок, які межують з приватним сектором, ледь не щодня скаржаться на нестерпний дим. Це люди масово спалюють рослинні залишки просто на городах чи полях. МНСники ж попереджають, що кожен підпал не лише завдає шкоди довкіллю, а й несе загрозу для життя людини.

Люди прибирають на городах після збору урожаю, але замість того, щоб вивезти сміття, спалюють його. Дим огортає не лише околиці, він добирається і до центру Тернополя.

Як повідомили «Терену» у прес-службі Управління ДСНС України у Тернопільській області, спалюючи рослинні залишки після збору урожаю на відкритих територіях, громадяни шкодять не лише самі собі, а й наражають на небезпеку інших. Вогонь випалює не лише непотрібні рослини, але й насіння, коріння, погіршує якість грунтів, а це призводить до зниження врожайності. 

Під час горіння сухої трави, листя виділяються шкідливі хімічні сполуки, від яких страждає багато людей. Дим завдає шкоди й екосистемі.

- У цей період пожежі доводиться гасити по кілька разів на день, - зазначають рятувальники. - Невинні на перший погляд спалювання можуть призвести до масштабних пожеж із загрозою для життя людей і знищення житлових будівель. При спалюванні стерні на полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що, в свою чергу, веде до порушення законодавства, знищення диких рослин та тварин. Легкий подув вітру - і маємо ще лісову пожежу. 

Якщо стерня випалюється через високовольтні лінії електропередач, виникає нова загроза: дим і вогонь є напівпровідниками, які за певних умов можуть призвести до закорочення для цілих населених пунктів.

Рятувальники закликають громадян відмовитись від спалювання трави, листя та інших рослинних залишків. За самовільне спалення передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність в особливо тяжких випадках.

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео