Відомий усьому світу кременчанин

22 вересня 2001 року в місті Нью-Йорк помер американський скрипаль, уродженець Кременця Ісаак Стерн (Штерн, англ. Isaac Stern).

В однорічному віці майбутній маестро був повезений батьками у Сан-Франциско. Там учився у консерваторії.

Перший концерт зіграв у 13 років. Дебютував в 1936 із Симфонічним оркестром Сан-Франциско, уперше виступив у нью-йоркському Карнегі-холі в 1943.

Уже ранні записи Стерна є яскравим свідченням його таланту: юний скрипаль грає стильно й емоційно. Активно виступав за збереження Карнегі-холу й, досягнувши мети, став президентом Ради Карнегі-холу і сприяв тому, щоб саме в цьому залі проходили найбільш престижні концерти США.

Випустив Ісаак Стерн більше 200 записів. В 1981 фільм про поїздку Стерна в Китай «Від Мао до Моцарта» одержав премію Академії кінематографістів серед повнометражних документальних фільмів. В 1984 Стерн одержав премію «Кеннеді-центра». У 1987 - премію Греммі за «визначний артистичний внесок у сфері записів протягом життя».

За 60 років музичної кар'єри виступив на більшості престижних сцен світу. Більшість концертів Стерна збереглися, записані на магнітофонну плівку (понад 200 записів 63 композиторів).

Джерело: beztaby.te.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео