Кримські татари пішли ва-банк, бо мріють повернутися додому, - «Терен» побував у гостях у киримлів (фото)

За півтора року держава Україна так і не вибудувала стратегію повернення Криму. Така ситуація найбільше не влаштовує кримських татар.

Тож справу, на яку не наважилися високопоставлені столичні чиновники, ініціювали ті, хто найбільше мріє повернути собі власний дім. Саме киримли (татари із Криму – прим.) напередодні головного мусульманського свята Курбан-Байрам заблокували проїзд у Крим фурам українських компаній, які досі вели торговельні відносини із окупаційною владою. За останніми новинами, на переході Каланчак фур уже немає. На переході Чонгар – також, а у Чаплинці – дві фури, водії яких на щось сподіваються, але скоро теж поїдуть.
«Ми вирвалися із концтабору на кілька днів»

Кореспондент «Терену» нещодавно відвідав фестиваль кримськотатарської культури у Винниках на Львівщині. Там він спілкувався із киримли, які вдячні українцям за тимчасовий притулок, але не бачать для себе іншої батьківщини, крім Криму. Тому в їхній рішучості сумніватися нікому не радить.

- Ми вирвалися із концтабору на кілька днів, - каже майстриня одного із традиційних кримськотатарських промислів («Терен» умисно не вказує її ім’я і прізвище, аби окупаційна влада Криму не нашкодила жінці та її родині у Бахчисараї – прим.). – Ви навіть не уявляєте собі, в якій атмосфері ми живемо.

Жінка розповіла, що свої думки людям тепер небезпечно висловлювати навіть у колі сусідів чи на автобусній зупинці. Вже неодноразово траплялося, що вільнодумця працівники ФСБ Росії підхоплювали під руки через якихось півгодини після висловлення крамольних для окупантів думок.

- Сусід обмовляє сусіда, родич – родича, - додає кримчанка. – Усі, хто хоч раз потрапив на гачок ФСБ, стають «неблагонадійними». За ними відтоді стежать. Як мінімум, призначають штрафи: комусь – 5, іншим - 17 тисяч рублів. Зважаючи на те, що ціни на все зросли, суми – суттєві.

«Росія людей спочатку купила, а потім – обдурила»

Татари у Криму фактично залишилися без власних ЗМІ, тож не мають де висвітлювати власні новини. А вся інформація, яка з’являється в офіційних ЗМІ, - викривлена під «потрібним кутом». Росія і «спікерів» для цього знайшла серед зрадників кримськотатарського народу – начебто керівників кримської громади. Але киримли їх не поважають, бо вважають справжніми лідерами Рефата Чубарова і Мустафу Джемілєва. 

- Із початку року всі зарплати і пенсії зменшили, причому суттєво, - розповідає жінка. – Наприклад, якщо головний лікар районного медичного закладу відразу після псевдореферендуму мав понад 30 тисяч, то тепер йому залишили тисяч 18. Якщо пенсія була понад 10 тисяч, то тепер – приблизно 6. Виходить: людей спочатку просто купили, а тепер – обдурила, бо уже гратися не треба.

Якщо раніше фінансування медичних закладів Криму було більш-менш достойним, то тепер у лікарнях місяцями немає навіть спирту. А без нього неможливо зробити жоден укол. Спонсорська допомога, завдяки якій лікарні виживали за часів України, у Росії категорично заборонена. Натомість росіяни із підтримки Криму роблять лише піар. Наприклад, у газетах із помпою розповідають, що з материка привезли велику партію дефіцитних препаратів. А згодом у лікарнях з’ясовують, що всі ті ліки – прострочені. Їх утилізують – просто викидають, але новини про це у ЗМІ ви не знайдете.

Росія хоче перетворити півострів на військову базу

Окупаційній владі, за словами кримчанки, – байдуже, чи цих грошей вистачить на прожиття. До речі, тисячу рублів пенсіонеру треба щомісяця сплатити за комунальні послуги. Субсидій жодних немає.

- Про ліки я взагалі мовчу. А пенсіонерам вони потрібні найбільше, - продовжує жінка. – Натомість заробити стало набагато складніше. Підприємства, магазини, готелі – все закривається! Відбувається банальний перерозподіл бізнесу, причому – не на користь місцевих. Власне, окупаційна влада зовсім не дбає про розвиток краю.

Жінка припускає, що Росія зовсім не зацікавлена у відродженні Криму, хоч це спочатку декларували. Насправді, окупанти мають одну мету: перетворити півострів на військову базу і тільки. Тому туди і не пускають іноземних журналістів і міжнародних спостерігачів.

- Нещодавно стався великий скандал: просочилася інформація, що багатства – фактично культурний спадок нашого народу, який досі зберігався у ханському палаці у Бахчисараї, хочуть перевезти до Санкт-Петербургу, - пригадує жінка. – Одна із правозахисниць оприлюднила цю новину на міжнародному рівні. Усе начебто затихло, але… Я нещодавно спеціально заходила у музей – багато речей, які там були раніше, я не побачила… Можливо, вивезли тихцем, літаками.

«Ми – в себе вдома і не плануємо виїжджати»

Вірогідно, на території Росії уже опинилася й унікальна колекція одягу, яку, за угодою із Україною, кілька років тому передали у Бахчисарай із одного з німецьких музеїв. Ті речі – безцінні. У Німеччині їх зберігали за спеціальних умов: при постійній температурі і вологості, аби позолочена нитка на традиційній кримськотатарській вишивці не «посипалася». Де це все зараз – невідомо. Тож долею унікальної колекції, на думку, кримчанки, мали б зацікавитися й іноземці.

- У нас досі немає російських паспортів, але ми розуміємо, що незабаром будемо змушені оформити ті документи, адже по-іншому не вийде, - підсумовує жінка. – Так, ми – в себе вдома і не плануємо виїжджати, але доведеться підлаштовуватися, бо втратимо останню можливість для заробітку. Скільки фестивалів і свят у нас було за України! А тепер – немає нічого. Майстри не можуть збути товар…

Керівник ГО «Земляцтво кримських татар» у Львові Ернест Абкелямов висловив вдячність українцям, які прийняли у себе кримських татар.

- Ми живемо на Львівщині уже більше року, тому більш-менш ознайомилися із місцевим середовищем, - каже чоловік. – І лише тепер зрозуміли, що за ті роки, коли ми жили в єдиній державі, наші народи не встигли пізнати один одного, мало знають про культуру, релігійні вподобання і особливості. Дивна справа, але гіркі події, які нині відбуваються у Криму, посприяли кращому нашому об’єднанню.

Звісно, на чужій землі кримські татари стикаються із багатьма проблемами – соціальними, гуманітарними. Але вони, за словами Ернеста Абкелямова, розуміють, у якому стані нині Україна, а тому не нарікають. Живуть лише тим, щоб якнайшвидше повернутися у Крим. 

Зважаючи на такі слова, зрозуміло, чому останнім часом змінилася риторика лідерів кримськотатарського народу. Заяви глави Меджлісу і президента Всесвітнього конгресу кримських татар Рефата Чубарова дійсно стали жорсткішими щодо окупаційної влади півострова. І вочевидь, продуктова блокада Криму – це лише перший крок. Адже лідери народу знають, у яких умовах доводиться нині жити кримчакам.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. 24 вересня - головне мусульманське свято Курбан-Байрам. Ід аль адха (Курбан-байрам) – це свято жертвопринесення, що починається вранці 10 зуль-хіджа, за мусульманським місячним календарем, і триває чотири дні. Здійснювати жертвопринесення наказано не тільки прочанам, а й кожному мусульманину, який має на це кошти. Жертовними тваринами вважають корів, овець і кіз. Обряд виконують після святкової молитви, або у наступні два дні свята. Кожен мусульманин на чесно зароблені гроші повинен принести жертву й поділитися із бідними й незаможними, пригостити святкової їжею своїх гостей. Це — акт щедрості й пожертвування із надією на Боже прощення. Курбан-Байрам хайирли олсун!

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео