Аграрії розробили нові технології нейтралізації неприємних запахів на свинокомплексах області

Минулого тижня на базі Оришківецького відгодівельного комплексу, що в Лановецькому районі, проведено навчання і практичні заняття з відповідальними особами  свинокомплексів ПАП «Агропродсервіс» щодо приготування розчинів біопрепаратів та їх внесення у корпуси свиноферм для нейтралізації неприємних запахів.

Навчання проводили наукові співробітники компанії «ІНЗИМ» (м. Вінниця) та представники екологічної служби «Агропродсервісу».

Освітньою програмою передбачалось вивчення дії препарату «Комплензим», його дозування та періодичність внесення. Цей біодеструктор створений на основі штамів бактерій виду B.Subtilis і дає змогу покращити умови біорозкладу забруднень гноєвідходів. «Комплензим» знижує рівні забруднення повітря як робочої зони, так і атмосферного повітря у сфері впливу тваринницького об’єкту на 60-70%.

Згадуваний препарат виконує не тільки роль нейтралізатора неприємних запахів, а й прискорює процес ферментації гнойових стоків з 9-ти до 3-х місяців. І хоча він є дороговартісним (100 тис грн. на місяць) – внесення його у гнойові стоки окремих комплексів цьогоріч показало високий ефект.

Вибір читачів за тиждень

Відео