Конфлікт навколо «Домобудівника» затягується – працівники продовжують страйкувати

Вже з початку літа тягнеться конфлікт працівників ТОВ «Домобудівник» з представниками реорганізаційної комісії. Спочатку екс-директор підприємства незаконно скупив частину акцій, тепер же, не чекаючи результату апеляційного суду, намагається провести реорганізацію.

За словами голови профкому ТОВ «Домобудівник» Івана Манька, так звана реорганізація, яку хоче здійснити, за словами людей, екс-директор, означає цілковиту ліквідацію підприємства. А це призведе до того, що майже дві сотні працівників залишаться на вулиці.

- Він вже був біля руля. І що ми мали? Борги по зарплаті до 40 тисяч. 200 гривень в нього по кілька днів вибивали – вічно Рожук не мав грошей. Все розкрав. І тільки почалось покращення: новий керівник (Василь Чупровський) налагодив роботу, тепер маємо і аванси і зарплату, інвентар докупив – як знову хочуть все розвалити, а землю продати.

Натомість нове керівництво «Домобудівника» вважає, що працівники самі створюють проблеми. Адже ніхто не говорить про закриття підприємства чи, тим більше, продаж землі. Ольга Іваноньків каже, що планується лише оновлення та реорганізація.

- Їх робочі місця будуть збережені. В планах навіть підвищення заробітних плат, але цим страйком вони не дають нам продовжувати роботу. Ми вже набрали нових працівників, вони разом чудово співпрацюють. Ми намагаємося говорити з людьми, пояснювати ситуацію – поки безрезультатно.

«Нових» працівників показово привезли до адміністрації «Домобудівника», чим викликали шквал емоцій серед страйкарів. «Зелені чоловічки» стоять осторонь, приховують обличчя від фотокамери, палять і не йдуть ні з ким на контакт.

- Вони навіть не можуть сказати, на якому об’єкті працюють. Хлопцям заплатили, переодягнули в чисті форми і привезли. По обличчям видно, що вони більше на рейдерів схожі, ніж на будівельників. Що за вистава? Влітку привозили хлопців в масках і зеків, тепер – ось ці. Кого привезуть наступного разу?

Хлопці дійсно не зовсім схожі на працівників, що страйкують – їх робочий одяг чистий, прим’ятий, ніби щойно з пакету; з-під нього виглядають джинси та футболки. Дехто взутий в замшеві мокасини – погодьтесь, не найзручніший вибір для будівельника.

Страйкарі обіцяють, що припинять акцію після рішення суду. Частина працівників таки продовжує роботу – приймають матеріали на будівництві, не бажаючи підставляти власне підприємство. Проте усі вони таки надіються дочекатися справедливості.

Тамара Коблик 

Вибір читачів за тиждень

Відео