На Тернопільщині кандидати повільно подають документи до ТВК

Представники ГМ «ОПОРА» розповіли про перебіг виборчого процесу в Тернопільській області. Як розповіли активісти, до завершення подачі документів до ТВК для реєстрації кандидатів на посаду сільського, селищного та міського голови залишилось менше доби, але майбутні керманичі не поспішають.

До 30 вересня включно закінчується подача документів до територіально-виборчих комісій. Активісти розповіли, що враховуючи млявість кандидатів, порушень не уникнути.

- Найбільше всіх цікавить, хто стане мером Тернополя, - каже координатор виборчих програм ГМ «ОПОРА» у Тернопільській області Ігор Процик. Станом на 10:00, 30 жовтня рішення є лише по кандидату Тарасу Пастуху («Самопоміч»). Ще шестеро кандидатів подали документи лише вчора: Михайло Ратушняк (ВО «Батьківщина»), Володимир Бліхар («НАРОДНИЙ КОНТРОЛЬ»), Петро Ландяк («ГРОМАДЯНСЬКА ПОЗИЦІЯ»), Орест Муц («Соціально-християнська партія»), Сергій Надал (ВО «Свобода») та Святослав Півторак («Радикальна партія Ляшка»). Є також інформація про участь у виборах Ігоря Вонса з «Блоку Петра Порошенка – Солідарність», але він документи поки не подав. 

В районах Тернопільщини ситуація набагато складніша. За даними «ОПОРИ», на деякі посади досі не зголосився жоден кандидат.

Наприклад, по Бережанській, Зборівській, Підгаєцькій районних виборчих комісіях жодна політична партія не подала документів. В Козівській - одне подання від ВО «Батьківщина» та 35 кандидатів, 2 подання «Народний Рух Україна» та 1 подання «Української Галицької Партії».

- Після отримання документів у комісії буде 3 дні, щоб прийняти рішення зареєструвати особу кандидатом, чи відмовити, - зазначила прес-секретар Громадянської мережі «ОПОРА» у Тернопільській області Ольга Галушка. - Зокрема, відповідна ТВК, до якої подано документи на реєстрацію особи кандидатом, не пізніш як на третій день з дня прийняття заяви та доданих до неї необхідних документів, але не пізніш як до 1 жовтня 2015 року включно приймає рішення про реєстрацію кандидата або про відмову в його реєстрації. І тільки на наступний день після реєстрації кандидати можуть почати агітацію. 

Довготермінові спостерігачі «ОПОРИ» будуть слідкувати чи вчасно відбудеться подання усіх документів до 24:00, 30 жовтня.

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео