Універсальний порадник від тернопільської викладачки: психологія, проблеми, гумор (фото)

Дебютну прозову збірку тернопільської літераторки Надії Сеньовської днями презентували в галереї «Бункермуз». Книга під назвою «Поради роз(за)губленим" – універсальний порадник всім, хто розгубився або загубився в своєму житті чи стосунках.

Це вже друга збірка пані Надії. Раніше вийшли друком вірші в серії «Pixels» тернопільського видавництва «Крок», але під її дівочим прізвищем Войтюк.

На презентацію Надія Сеньовська прийшла не сама, а з донькою Радиславою, яка допомагала модерувати зустріч Юркові Матевощуку. На її дотепні зауваження публіка реагувала гучним сміхом. 

Писати розповіді для «Порад роз(за)губленим» Надія Сеньовська почала для своїх друзів і лише з розважальною метою, аби відволікти їх від життєвих проблем. Написавши декілька таких порад, почала ділитися ними з іншими, мовляв, прочитаєш собі. Легка гумористично-іронічна манера написання і геть не викладацький стиль оповіді (Надія Сеньовська викладає в одному з тернопільських університетів) зробили свою справу – читач ожив і почав просити ще і ще порад-розповідей, які не лише допомагають, а й неабияк веселять. 

Надія Сеньовська каже, що така манера подачі інформації людям є чимось на кшталт популярної і веселої психології. Поділивши зібрані розповіді на умовні розділи «(Не)про любов», «Не для чоловіків», «Не для жінок» та «Деструктивна психологія», авторка не ставить чітких меж для читачів, бо в кожному розділі, навіть «не призначеному» для чоловіка чи жінки, знайдеться щось, що обов’язково нагадає про котрийсь з життєвих і вже пережитих випадків.

Юрко Матевощук невипадково сказав, що автору в Україні треба бути дуже сміливим, аби писати такі речі. Не кожен ризикне видати на-гора і підписати своїм іменем розповіді «Як вижити, якщо ви – дурепа» чи «Як грамотно попускати».

Надія Сеньовська привідкрила шухлядку і розповіла про те, що зараз працює над серйознішим та об’ємнішим жанром – фентезі на основі слов’янської міфології. Робота на літераторній кухні аж кипить.

Соломія ШАЛАЙ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео