Старий храм на Тернопільщині дізнався ім’я свого будівничого (фото)

- Ось фотографія цієї плити. Бачите, на ній старослов’янська вязь. Нам вдалося її розшифрувати, - каже Володимир Данилейко, науковий співробітник Національного заповідника «Замки Тернопілля».

Свято-Преображенська церква у селі Залужжя Збаразького району особисто для мене завжди викликала захоплення як своїми архітектурними формами, так і місцем, де розташована. Тут особлива аура.

Під час нещодавнього ретро-автопробігу, про який розповідав «Терен», зустрівся у Збаражі з науковим співробітником Національного заповідника «Замки Тернопвлля» Володимиром Данилейком. І, звичайно, говорили про святиню у Залужжі.

- 2015-й рік для Свято-Преображенського храму, який входить до складу нашого заповідника, – особливий, адже йому виповнюється 415 років. Це найстаріша оборонна споруда району, - каже науковець.  

- Яка ж її передісторія?

- З архівних документів відомо, що духовним центром древнього Збаража у XV-XVI століттях був монастир Святого Онуфрія. Але навала татарської орди в ХVІ столітті привела до його руйнування у 1589 році. Та наприкінці ХVІ століття одну із нав монастиря було перебудовано на церкву оборонного типу Спаса, будівництво якої завершено у 1600 році.

    

   

    

- Як на мене, кожен архітектурний елемент Свято-Пеображенського храму засвідчує мету молитися і оборонятися від ворога, перечекати навалу чужинців, дати їм бій…

- Так, тут все підпорядковано тривалій обороні: і три бойові яруси зі стрільницями, і круглий віконний отвір, який також має форму стрільниці. Зрештою, самі стіни храму і дзвіниці мають товщину до півметра.

- Ви сказали, що дата побудови храму – 1600-й рік. Це теж архівні дані?

- Не тільки. Про дату завершення будівництва свідчить фундаційний напис над входом до церкви старослов’янською мовою, із властивими їй скороченнями і титлами. У написі йдеться про те, що храм створено «1600-го року на сєм святом мєстє старожитнього монастира» завдяки старанням раба Божія Григорія Новіцького. А фундував будову Януш Збаразький. Будівництвом церкви він сам не займався, бо керував військовими справами.

- А що відомо про Григорія Новіцького?

- Хто він, якого роду поки, на жаль, невідомо. Але, не побоюся сказати, справжнє відкриття щодо цієї особи, вдалось зробити тільки тепер.

- Що маєте на увазі?

- Через відсутність опалення, сирість і грибок у приміщенні Свято-Преображенської церкви розпис її стін, мальовані на стінах ікони почали пошкоджуватись. За участю керівництва заповідника «Замки Тернопілля» у церкві встановили парове опалення, досі тривають реставраційно-ремонтні роботи всередині. Що цікаво, під час ремонту житель Залужжя Олег Богайчик під одним із вікон виявив на стіні кам’яну таблицю з написом. Як виявилось, у ній напис теж зроблено старослов’янською мовою, такою ж, як і над входом до церкви. Ми дослідили напис, прочитали його. У ньому йдеться: «Року Божого 1610 мєсяца марта в ньому преставився раб Божий Григорій Новіцький староста Збаразький. Ту лєжит тєло єго». Іншими словами, нам вдалось знайти місце останнього спочинку будівничого церкви Спаса Григорія Новіцького, старости міста Збаража кінця XVІ – початку XVIІ століть, який помер у березні 1610 року, незадовго після завершення будівництва…

…Осінь 2015-го. 415 років тінь на сонячному годиннику, встановленому на товстезних мурах Свято - Преображенського храму, робить невпинний рух навколо металевого стержня, встромленого у кам’яну твердь святині. Її підмурівок закладав раб Божий Григорій Новіцький. Тут і покоїться його прах…

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео