Тернопільські герцики садять всіх... на електричний стілець

У всі часи хлопцям і дівчатам була притаманна риса максималізму та креативності. Так вже влаштований світ: кожне нове покоління вважає себе наймудрішим, найоригінальнішим і найдіяльнішим. Декілька років поспіль у Тернополі діє літературна група "7 герц". А вибрунькувалася вона із попередньої літгрупи "87", якою колись керував відомий тернопільський поет Юрко Завадський, якого так чи інакше новітні класики літератури не сприймали всерйоз.

У біографії герциків є такий запис: "Ми вважаємо себе генерацією свідомої молоді, котра намагається абстрагуватися від кліше, копірайту, графоманства й епатажу".

 "Для нас непорушні правила - це безперервна робота над власними текстами, розширення ідей і тем у творчості, каже керівник герциків поет Юрко Вітяк. - Вірші літераторів тяжіють до "артхаусного, елітарного письменства". Щочетверга до приміщення обласної спілки письменників приходять різні за віком поети-початківці. У групі практикується метод електричного стільця, який перейняли у німецької групи "47" післявоєнної доби. Автори сідають на "електричний стілець" посеред аудиторії  і мовчки вислуховують нищівну критику. Тільки після цього вони можуть висловити власну думку з приводу прочитаного. Практично у кожному місті є подібні групи або студії. Нічого дивного, творчість - це прерогатива молодих, у першу чергу, і яка має бути почута іншими. До слова. У Луцьку це називається "100 ват", у Сімферополі - "Хорошо", у Дніпропетровську - "Віз".

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора. 

Вибір читачів за тиждень

Відео